Американски съд отхвърли искането на социалната мрежа "Парлър" (Parler) Amazon.com да възстанови уеб хостинга ѝ, прекъснат след щурма на американския Конгрес.

Според съда "Парлър" едва ли ще докаже, че Amazon е нарушила договора си или е нарушила антитръстовото законодателство, като е преустановила услугата на 10 януари, и че "дори не е близо до това".

Тя също така категорично отхвърли предположението, че е в обществения интерес да издаде временна заповед, изискваща Amazon да "хоства насилственото съдържание, разглеждано в този случай, особено в светлината на неотдавнашните бунтове в Капитолия на САЩ". "Това събитие", добави тя, "беше тъжно припомняне, че разделящата реторика може - по-бързо и лесно, отколкото много от нас биха се надявали - да превърне законния протест във въстание".

Според Amazon "Парлър" е игнорирала многократните предупреждения да модерира съдържанието на сайта си, в което имаше призиви за убийство на изтъкнати демократични политици, бизнес ръководители и членове на медиите.

Крайнодесни групи от нападението над Капитолия са имали активно онлайн присъствие на платформи, включително "Парлър". Според социалната мрежа освен анекдотични доказателства в пресата няма данни, че тя има роля за подбуждане на бунтовете и че е несправедливо да бъдат лишавани милиони американци, спазващи закона, от платформа за свободно слово.

Адресът на интернет протокола на сайта е собственост на DDos-Guard, която се контролира от двама руски мъже и осигурява защита от разпределени атаки за отказ на услуга, според експерта по инфраструктура Роналд Гилмет.

Дневник