Какво е общото между Шакил О'Нийл и световното първенство по хандбал? Отговорът е гигантът от националния отбор на Демократична република Конго Гутие Мвумби.

С тяло, видимо открояващо го от всички останали участници в турнира в Египет, африканецът привлече погледите. Нещо повече - изненадващо за мнозина, той впечатли също с играта и головете си, като дори беше определен за играч на мача в двубоя с Бахрейн.

Представянето на Мвумби му донесе известност, която стигна дори до баскетболната легенда от НБА О'Нийл. "Казват, че си Шак в хандбала, как е", заяви американецът в кратко обръщение към Мвумби.

Конгоанецът, който според официалните данни е висок 192 см и тежи над 110 кг, прие с вълнение жеста. "Мечта, която се превръща в реалност. Не мога да повярвам. Моят идол и любим играч Шак. Благодаря за съобщението и за подкрепата", написа Мвумби в "Инстаграм".

"Не разбирам какво става, но трябва да ви кажа - изживейте мечтата си и се борете за това, което сте", добави състезателят, който е роден във Франция, но родителите му са от Киншаса.

"Ако говорят за мен, говорят за Конго", каза още Мвумби. В още по-голям мащаб думите му са валидни за хандбала. Защото огромният интерес към 26-годишния състезател се превърна в отлична реклама за този спорт. При това в точния момент, тъй като за пръв път световното се провежда с 32 отбора.

Отборът на ДР Конго, който заедно с Уругвай, Кабо Верде и Мароко е дебютант в надпреварата, приключи с три загуби в групата си, но остана с положителните впечатления около Мвумби.

"Никога не съм мислел, че ще изживея нещо подобно, така че трябва да му се насладя. Целта ми е да се забавлявам и наистина да дам всичко от себе си", заяви конгоанецът.

Дневник