Премиерът Бойко Борисов продължи днес задочния разговор с президента Румен Радев. Темата отново беше липсата на позиция от държавния глава във връзка със задържането на руския опозиционер Алексей Навални и протестите вчера, които доведоха до над 1600 ареста, вкл. на съпругата на Навални. "Няма да му се карат толкова, не е страшно", каза днес Борисов по адрес на президента.

Тази сутрин премиерът разгледа системите за наблюдение на нивата на язовирите в страната и качеството на въздуха. Аудиторията бе подбрана - министърът на околната среда и водите Емил Димитров, кметът на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров и други представители на министерството. Така се елиминира възможността за ситуацията, до която се стигна вчера - по време на посещение в град Сливница недоволна жена започна да вика на метри от Борисов "Оставка, чекмеджета, кюлчета, мафия". Тогава той прекъсна темата, по която говореше и призова Румен Радев да излезе с позиция по темата "Навални". Малко по-късно президентът отговори с упреци към Борисов и констатация, че лидерът на ГЕРБ се прави на радетел за демокрация, а проблемите на българската са прекалено драматични.

"Президентът Радев вчера беше много изчерпателен на един елементарен въпрос - позиция за задържането на Алексей Навални, съпругата му, опозиционните лидери. Изчетох какво ли не друго, освен позиция. Нашата позиция на евроатлантическата, демократична общност е да бъде освободен (бел. ред. - Навални). Не чух позиция и по изгонените руски дипломати. Те са над 6. Говори за Гебрев, със службите на Великобритания ние много работим по тази тема и тези, които минаха тогава са обявени за персона нон грата", каза днес Борисов, използвайки присъствието на Емил Димитров, с когото да проведе импровизиран разговор по темата.

"Когато провеждаме избори защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите? За да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни. С нищо не съм го засегнал, за да може така остро да отговаря, освен да каже позицията си. Това е държавният ни глава, най-висшата инстанция. Да, не, няма да му се карат толкова, не е страшно", каза още премиерът.

В този момент в разговора се включи и Димитров с репликата "Г-н премиер, Вие отговаряте за цялата държава, той отговаря за съпругата си".

Това даде повод на Борисов да довърши изказването си: "Ние не сме като тях да обиждаме. Само питахме каква е позицията на най-висшата инстанция. Нямаме я. На правителството позицията е незабавно да освободят хората, които са задържали за политическа дейност. Това не трябва да се допуска. И това не значи, че ние разваляме отношенията си със Руската федерация. Когато са нарушени нашите ценности, ние си казваме позицията."

Вчера с позиция по темата Навални излезе министърът на външните работи Екатерина Захариева, която написа в Туитър, че управляващите осъждат арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия и призовават да бъдат незабавно освободени, а свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана.

Дневник