От 1 януари 2021 г. родителите на деца на 5 и 6 години, които са обхванати в задължителното предучилищно образование, да не заплащат такси за посещение на детска градина. Това реши днес с 38 гласа „за“ Общинският съвет в Шумен.

Предложението бе на общинската администрация и е свързано с промени в Закона за предучилищното и училищното образование, в който са въведени нови задължения за държавата и общините, които ще поемат заплащането на таксите.

Досега таксите в по-горните групи на детските градини варираха от 10 лв. за почасово посещение до 45 лв. на месец за целодневно. Общият брой на децата в община Шумен, които се обучават в предучилищни групи, са 1370, като не всички родители досега заплащаха пълен размер на таксите.

С друго свое решение Общинският съвет разреши на Художествена галерия „Елена Карамихайлов“ да въведе такса за услуги, които предлага. Ръководството на галерията вече ще има възможност да предоставя помещенията на сградата за различни мероприятия срещу 60 лв. и да организира изложби на творци срещу 5 лв. на ден.

ШУМ.БГ