Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е оправдан от Административния съд в Пловдив за изказването си срещу майките на деца с увреждания, които в интервю за собствената си телевизия СКАТ нарече "група кресливи жени, с тея уж болни деца". Решението на съда, което е от 27 януари, потвърждава изводите на Комисията за защита от дискриминация от миналия септември.

Според съда Симеонов се е възползвал от конституционното си право да изразява мнение и не е дискриминирал никого. През октомври 2018 г., в разгара на протестите на родители на деца с увреждания, той заяви, че "група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

Изказването засегна семейство от Пловдив, което се оплака пред Комисията за защита от дискриминацията. Жалбата е от родителите на дете, което страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност и е с чужда помощ.

Семейството пише в жалбата, че и тримата са се почувствали засегнати, наранени и унижени от думите "кресливи жени", "уж болни деца", които манипулират обществото, понеже вроденото увреждане на сина им е от сериозно значение за живота на семейството.

Първоначално Симеонов не искаше да се извини за думите си, като твърдеше, че не е разбран правилно. След бурна обществена реакция и след коалиционен съвет той се извини. Въпреки това майките на деца с увреждания настояха за неговата оставка, която дойде месец след изказването му. При обявяването на оставката си Симеонов заяви, че решението е лично негово и е в отговор на медийна кампания, която удря по авторитета на правителството.

Дневник