Преди две седмици руски съд заседава направо в полицейския участък, където се намираше опозиционерът Алексей Навални, и той бе арестуван за 30 дни. Днес Московският градски съд ще очаква в сградата си Навални, който се намира в следствен изолатор, за да разгледа въпроса дали негова условна присъда да се замени с реална.

Заседанието на Симоновския районен съд е изнесено в Московския градски заради сериозния интерес от журналисти, акредитирали се за събитието. Пред сградата пък се очакват поддръжници на Навални, които бяха призовани да го подкрепят.

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска условната присъда от три години и половина да се замени с аргумента, че Навални е нарушил мярката си (подписка). Опозиционерът прекара пет месеца в Берлин след отравянето си с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (за него Навални обвинява лично руския президент). При връщането си в Москва той бе задържан заради искането на ФСИН, което вчера Генералната прокуратура на Русия обяви, че поддържа.

Трети протест

Екипът на Навални твърди, че изпитателният срок на условната присъда е свършил пет години след решението на съда (2019 г.), но прокуратурата подчертава, че тя е удължена през 2017 г. до 29 декември 2020-а, защото опозиционерът няколко пъти не се е явил на проверка.

Оттогава насетне имаше два протеста - на 23 и 31 януари - в Москва и десетки градове в Русия (според някои данни много над 100) в негова подкрепа. Хиляди бяха задържани при акциите. Неговият щаб организира протести и днес, в деня на заседанието.

Преди акцията в неделя руските власти повдигнаха обвинения или поставиха под домашен арест основни членове на екипа на Навални по различни причини, свързани с неразрешените митинги. Днес московски съд постави под домашен арест прессекретаря на опозиционера Кира Ярмиш до 23 януари, заедно със служител на Фонда за борба с корупцията (чийто говорител също е Ярмиш) Николай Ляскин. Съпругата на Навални, Юлия, междувременно бе глобена с 20 хил. рубли (над 530 евро) за участието си в митинга.

Интересът на Европа

Евросъюзът избра да не налага засега санкции на руски представители миналия месец заради станалото с Навални, но ще изпрати ръководителя на външнополитическата служба Жозеп Борел между 4 до 6 февруари въпреки ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Според говорителя на Борел Петер Стано той би искал да се срещне с опозиционера.

"Ние сме в контакт с екипа на Навални, за да проучим възможностите за подобна среща с него, но на този етап, не мога да потвърдя нищо", добави Стано. "По време на подготовката на посещение, не настоявате, а се опитвате да съгласувате програмата с колегите си", подчерта говорителят.

Москва обвини Вашингтон, че се меси в протестите на страната на Навални. Държавният секретар Антъни Блинкен отхвърли това, но повод за руската реакция бяха негови коментари за използване на сила срещу протестиращи. "Не сме готови да приемем или послушаме американски изявления за това," каза прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков. Той също така свърза сблъсъците по време на протестите с "хулигани и провокатори", с които няма как властта да разговаря.

Германия призова Русия да се въздържа от насилие, а Франция поиска край на проекта "Северен поток-2" в отговор на кампанията срещу Навални.

Премиерът Бойко Борисов също осъди вчера прекомерната сила, използвана срещу протестиращи.

Дневник