Европейската комисия обяви план за борба с рака, включващ мерки на стойност 4 млрд. евро за профилактика, ранно откриване и подобряване на качеството на живот на заболелите. Планът ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на комисията, като парите ще идват включително по линия на програма "ЕС в подкрепа на здравето", "Хоризонт Европа" и програма "Цифрова Европа".През 2020 г. 2.7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1.3 милиона души са починали в резултат от раково заболяване. Без решителни действия се очаква до 2035 г. случаите на рак да се увеличат с почти 25%, което ще направи болестта основната причина за смърт в ЕС.

Европейският план за борба с рака е основен стълб на Европейския здравен съюз, който председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г.

Той включва:

- Профилактика чрез действия, насочени към ключови рискови фактори като тютюнопушенето (за да се гарантира, че до 2040 г. по-малко от 5% от населението употребява тютюн), вредната консумация на алкохол, замърсяването на околната среда и опасните вещества. Освен това чрез кампанията "Здравословен начин на живот за всички" (HealthyLifestyle4All) ще се насърчат здравословното хранене и физическата активност. За да бъдат предотвратени ракови заболявания, причинени от инфекции, в плана за борба с рака се определя цел до 2030 г. най-малко 90% от целевата група от момичета в ЕС да бъдат ваксинирани, както и да се увеличи значително ваксинацията сред момчетата.

- Ранно откриване на рак чрез подобряване на достъпа и качеството на диагностиката и оказване на подкрепа на държавите членки да гарантират, че до 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво, ще получи възможност за извършване на скрининг. В подкрепа на действията в тази област ще бъде предложена нова подпомагана от ЕС схема за онкологичен скрининг.

- Диагностика и лечение чрез действия за осигуряване на по-добре интегрирани и всеобхватни грижи при ракови заболявания и преодоляване на неравноправния достъп до качествени грижи и лекарства. До 2030 г. 90 % от отговарящите на условията пациенти следва да имат достъп до национални всеобхватни центрове за борба с рака, свързани чрез нова мрежа на ЕС. Освен това до края на 2021 г. ще бъде стартирана нова инициатива "Диагностика и лечение на рак за всички", която ще спомогне за подобряване на достъпа до иновативна диагностика и лечение на ракови заболявания, а Европейска инициатива за разбиране на онкологичните заболявания (UNCAN.eu) ще спомогне за идентифицирането на лицата, изложени на висок риск от често срещани ракови заболявания.

- Подобряване на качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, включително рехабилитация, потенциален рецидив на тумори, метастатично заболяване и мерки в подкрепа на социалната интеграция и реинтеграцията на работното място. Ще бъде стартирана Инициатива за по-добър живот на страдащите от рак пациенти, която ще бъде насочена към последващите грижи.

Дневник