Конституционният съд в Чехия отмени днес клауза в изборното законодателство, която облагодетелства по-големите политически партии, предаде "Ройтерс". Така депутатите ще трябва да намерят решение за поправки преди изборите през октомври.

Решението отмени метода за разпределяне на мандатите в долната камара на парламента, където има 200 депутатски места. Конституционният съд счете настоящия метод за несправедлив спрямо по-малките партии, които трябваше да спечелят повече гласове от по-големите партии, за да получат място.

Промените могат да засегнат изборите на 8-9 октомври с промени в закона, които вероятно ще доведат до повече мандати за по-малките партии за сметка на по-големите, включително ANO на премиера Андрей Бабиш. Според него съдът подкопава доверието в конституционната система, като действа ненавременно преди изборите и времето за адаптиране към промените е малко. Той нарече решението "политическо" и обясни, че резултатът от него може да е по-фрагментиран парламент. "От относително стабилна политическа система, при която победител може да формира функционално правителство, (страната) тръгва по пътя на Италия с ново правителство всяка година."

ANO води в социологическите проучвания, но малко след нея е коалиция на центристката опозиционна коалиция на Пиратската партия и движението "Кметове и независими" (STAN). Нито една партия или настоящ блок от партии няма реални шансове да спечели мнозинство през октомври и който и да сформира следващия кабинет, ще трябва да търси повече партньори.

Съществуващите правила дадоха на ANO 78 места на изборите през 2017 г. с 19 232 гласа за всяко. На STAN обаче трябваха 43 693 гласа за всяко от шестте, които получи. Тази диспропорция произтича от разделянето на Чехия на 14 района с различен брой на населението. На практика малките партии не спечелиха места в най-малките региони.

Петте основни опозиционни партии се обединиха в два по-силни блока през последните месеци, за да преодолеят този проблем.

Законът трябва да бъде изменен преди гласуването през октомври. Двете камари на парламента имат малко време за постигане на съгласие за новите правила, които да удовлетворят решението на съда.

Дневник