Търсят се доброволци за първото в света клинично изпитание с поставяне на две дози от различни ваксини, пише "Гардиън".

Проучването на Оксфордския университет, финансирано от екипа за ваксинирането към британското правителство, е описано от министри като "изключително важно". То ще обхване 820 души над 50-годишна възраст, които още не са имунизирани. За част от тях ще има по една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Астра Зенека"/"Оксфорд" през 12 седмици (други - през 4; нужни са различни групи, за да се изследват възможностите за разреждане на дозите). Други ще получат две дози от същия продукт.

По прицип здравните власти в Англия допускат прилагане на различни ваксини за двете дози в изключителни обстоятелства (например при изчерпване на дози от конкретна ваксина, когато някой пристигне, за да получи втората си доза).

За учените е важно да разберат дали смесването на ваксините дава същата, по-малка или по-добра защита. Информацията може да е важна не само за Великобритания, а и за целия свят предвид проблемите с доставките, смятат те. Така може да се установи и дали комбинирането увеличава защитата от по-заразните варианти от Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

Засега техни изследвания на мишки показват, че комбинацията между векторна аденовирусна ваксина (оксфордската) и РНК ваксина ("Пфайзер") може да подобри имунния отговор. И те, и продуктите на "Новавакс" и "Янсен" търсят резултат чрез спайк протеина (т.нар. шипчест протеин) на вируса и затова и последните две, ако бъдат одобрени, може да се добавят към експеримента.

Доброволците ще се изледват за антитела след ваксинирането. Ако резултатите покажат същия или по-добър имунен отговор, ваксинационните кампании може да станат по-гъвкави, но за целта първо е необходимо клинично изпитване. Според Надим Захауи, министъра, който отговаря за ваксинирането срещу COVID-19, засега обаче не се препоръчва комбиниране на ваксините, докато изследователите и регулаторите не са "абсолютно уверени, че подходът е безопасен и ефективен".

 Дневник