Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел почете паметта на руския опозиционер Борис Немцов.

Това стана днес, в края на посещението му в Москва, съобщиха от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Борел отиде на мястото близо до стените на Кремъл, където Немцов бе застрелян на 27 февруари 2015 г.
 

Вчера дипломат номер 1 на ЕС поиска от руския външен министър Сергей Лавров незабавното освобождаване на осъдения опозиционер Алексей Навални. След съвместната пресконференция върховният представител бе силно критикуван от редица западни медии, че се е държал твърде меко с домакините си.

По време на посещението си Борел се е срещнал с активисти на руското гражданско общество, отбелязват от ЕСВД. Сред тях са и неправителствени организации, чиято дейност е подложена на сериозни ограничения заради законите в страната. Първият дипломат на Брюксел е разговарял и с руски учени и представители на мозъчни тръстове за вътрешната, външната и икономическата политика на Кремъл.
 

Борел е изтъкнал тревогата на ЕС заради влошаващата се ситуация с човешките права в Русия и опитите да бъдат заглушени критичните гласове, НПО и граждански организации. Той е повторил, че Съюзът осъжда произнесената на 2 февруари присъда срещу Навални, последвала незаконния му арест и опита за убийство с нервнопаралитичен агент на руска територия. Брюксел настоява за безусловното и незабавно освобождение както на опозиционера, така и на произволно задържани хора при последните демонстрации. Борел отново посочил, че на предстоящата си среща външните министри от ЕС ще обсъдят последиците от присъдата и по-нататъшни действия, след като вече наложиха санкции за непозволеното използване на химическо оръжие.

    „Дипломатическите канали трябва да останат отворени не само за деескалиране на кризата и инцидентите, но и за провеждането на пряка обмяна на мнения, изплащане на твърди и честни послания, особено когато отношенията ни далеч не са задоволителни“, обобщи Жозеп Борел тридневното си посещение.


ClubZ