Седмица преди предсрочния парламентарен вот в Косово американският президент Джо Байдън поиска от сръбския си колега Александър Вучич да признае независимостта на страната.

Байдън изпрати на Вучич писмо по повод националния празник на Сърбия и поиска бъдещото споразумение между Белград и Прищина да е "всеобхватно" и да съдържа клаузи за взаимно признаване. Поздравът е предварителен - денят на сръбската държавност е 15 февруари, ден след Първото сръбско въстание, прераснало във война за независимост от Османската империя.

"Твърдо запазваме подкрепата си за одобрението на (кандидатурата за) членство на Сърбия в Европейския съюз, както и за прокарването на реформи и постигането на всеобхватно споразумение за нормализация с Косово с фокус взаимното признаване," се казва в писмото на Байдън.

Това е промяна на тона от времето на предшественика на Байдън в Белия дом Доналд Тръмп. От една страна администрацията на Тръмп бе обвинявана, че работи по споразумение, което би нормализирало отношенията на Белград и обявилата през 2008 г. независимост Прищина, но на цената на размяна на територии. Според множество публикации това бе подкрепяно и от Вучич, и от оттеглилия се президент Тачи.

От двамата обаче само косовският политик изговаряше думата "признаване". Междувременно защитници на сделката в Европа настояваха, че подписването ѝ би предполагало, че двете страни се признават взаимно, тъй като ще го подпишат като равноправни партньори.

Сърбия трябва да получи нещо в замяна

За Сърбия думата остава табу. За това даде сигнал и Вучич, който в отговора си до Байдън каза, че терминът "взаимно признаване" не се споменава в нито едно споразумение или резолюция по темата, пише "Танюг".

"Не е много приятно" човек да осъзнае, че външната политика на САЩ цели да бъде признато Косово, каза ще държавният глава, за чиято държава идването на Байдън бе обрат след началото на "нова ера" със САЩ при много по-сърдечни отношения и визита в Белия дом за подписване на сръбско-косовско споразумение.

Формално признаването на Косово не е част от преговорните условия за Сърбия, чийто диалог за членство навлезе в задънена улица миналата година с провала да бъде отворена или затворена дори една глава. Над 80% от държавите в ЕС обаче признават независимостта на страната заедно с голяма част от водещите световни сили (без Русия и Китай).

Според западнобалканската секция на "Свободна Европа" Вучич очаква още "усложняване на събитията" около Косово и Сърбия и натиск. Същевременно в цитираните му коментари, в които той отново изразява готовност за преговори под егидата на ЕС при отчитане на позициите на САЩ, Русия и Китай, отново се повтаря идеята от миналата година - Сърбия не би признала Косово, без да получи нещо в замяна:

"Да позволим да унижават Сърбия и да позволим някой да вземе всичко на Сърбия, а да не получи нищо освен тупане по работо- това не искам да правя. Но не искам и да лъжа народа и да казвам, че ще е лесно. Ще става все по-трудно."

Александър Вучич, президент на Сърбия

Идват избори

В Косово, очаквано, изпълняващият длъжността президент Вьоса Османи (след като Тачи подаде оставка заради обвинение от Хага) приветства писмото и каза, че признаването е единственият възможен резултат от преговорите.

Правителството на Косово падна заради решение на Конституционния съд на страната и вотът е в неделя. Вучич традиционно призова жителите на северната част на Косово, предимно сърби, да гласуват за "Сръбска листа" - партия, която печели почти всички гласове там и която редица правителства в Прищина са обвинявали, че е проект на Белград и инструмент за намеса в политиката.

Сърбия обаче също очаква избори, макар и по-късно - след като в парламента в Белград се оказаха само проправителствени партии и евроинституции дадоха сигнал за спад в легитимността му, Вучич обяви, че кабинетът ще е с мандат под две години и дори насрочи дата за избори през април 2022 г.

Дневник