Икономиката на България ще нарасне тази година с 2.7% от БВП след спад от 4.9% от БВП в първата година от пандемията. Догодина темпото ще достигне 4.9% от БВП, което е едно от най-високите в ЕС. Но българският туристически сектор трябва да приеме, че летният сезон ще е повторение на този от 2020 г.

По-бавно от България през 2021 г. ще се възстановяват Нидерландия (1.8%), Австрия (2%) и две от балтийските републики (Литва - 2.2%, и Естония - 2.6%).

Това е зимната прогноза на Европейската комисия, разпространена днес в Брюксел и съпроводена с предупреждение, че очакванията може да не се реализират поради многото рискове, създавани от развоя на заразата от коронавируса и забавените доставки на ваксини.

Прогнозата за инфлацията при потребителските стоки е тя да остане в следващите две години в рамките на 1.7-1.8%.

Мерките, завърнали се през ноември, още са в сила и продължават да ограничават подреблението на домакинствата и да влошават нагласите на бизнеса за търговията и сектора на услугите, се казва в частта за България. Износът към ЕС се възстановява от средата на миналата година, но към трети страни продължава да страда. Значителни са загубите в туризма, разчитащ на престоя на чужденци за три четвърти от приходите си.

До края на юни 2021 г. се очаква вътрешното потребление да е потиснато заради антипандемичните мерки и евентуалното отваряне на икономиката може да се усети с повече търсене и инвестиции през втората половина на годината.

  • Постепенно възстановяване на износа на стоки може да се очаква от второто тримесечие нататък. Но чуждестранните туристи няма да се появят преди третото тримесечие, се казва още в прогнозата. Това означава, че според Европейската комисия летният сезон в България ще е - в най-добрият случай - повторение на миналогодишния и секторът ще трябва да разчита на местните туристи.

Възстановяването на чуждестранния туристически поток е зависимо от това как върви ваксинирането и броят на заразените в България в срамнение с алтернативни туристически дестинации.

Прогнозата не взима предвид помощния план на ЕС за икономическо възстановяване от пандемията. Той още не е окончателно одобрен и ратифициран навсякъде, България не е представила своите проекти по него (срокът е април), а и очакванията са средствата да започнат да пристигат реално най-рано около средата на годината.

В сравнение с есента днес имаме по-малко рискове, които не са ни известни, но повече рискове, които са ни известни и те са свързани с политически решения, каза при представянето на доклада еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

"Европейците живеят в трудни времена и са в болезнената хватка на пандемията с очевадни последици за обществата и икономиките. Но все пак най-после имаме светлина в дъното на тунела и увеличаващият се брой на ваксинираните ще подсили възстановяването от пролетта нататък", заяви той.

По думите му завръщането до нивата на БВП преди пандемията ще стане през 2022 г. - по-рано от досега очакваното, но възстановяването няма да е еднакво бързо във всички държави от съюза.

Дневник