Слабо известната групировка "Бригадите на пазителите на кръвта" ("Сарайя Аулияа ад Дам") обеща още атаки срещу американски обекти часове след като изстреля ракети по военновъздушна база на летището на северния иракски град Ербил и притесни Запада.

Ранените са над 15, а в района паднаха общо три ракети. Поне две от тях са в жилищни райони край летището и има пострадали, а една - в базата. В нея чужденец, нает като подизпълнител, е загинал, а ранените са девет, сред тях един войник и осем цивилни, наети от коалицията. Кореспондент на телевизия "Ал Арабия" твърди още, че силите за сигурност на Иракски Кюрдистан са намерили четири други, неизстреляни ракети "Катюша" (в района на същото летище бяха изстреляни шест ракети "Катюша" през септември).

Ербил е важен, защото тъкмо там са по-голямата част от предимно американските военнослужещи в коалицията срещу "Ислямска държава". На цялата иракска територия тя наброява общо около 3500 военни, близо три години след като бе обявена победа над джихадистката група (но тя не бе изкоренена).

Деликатен момент

Такава атака срещу оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак имаше преди близо година, през март, когато при ракетен удар по база загинаха британец и двама американци. Напрежението бе ескалирало през месеците, след като ракетно нападение от свързани с Иран милиции, предизвикало американски ответ, и опит за щурм на американското посолство в Багдад бяха последвани от убийството на елитния ирански генерал Касем Солеймани. При атаката, дала повод за размяната на удари през декември 2019 г., също загина цивилен подизпълнител.

И сегашното нападение от организация, която според иракските власти е свързана с Иран, идва в деликатен момент. От една страна администрацията на встъпилия в длъжност преди седмици президент Джо Байдън търси начини за намаляване на напрежението с Иран, засилило се, след като предшественикът му Доналд Тръмп извади САЩ от споразумение, наложило ограничения на иранската ядрена програма. Байдън се надява да намери начин да върне САЩ в ядрената сделка, но настоява Техеран първо да се върне към изпълнение на условията, които ислямската република официално започна да нарушава в знак на съпротива срещу едностранното изтегляне на Вашингтон. Иран иска първо санкциите, наложени от САЩ след изтеглянето от сделката, да бъдат свалени и тогава ще се върне към спазване на договора.

От друга страна, Ербил е част от предстояща обиколка на папа Франциск между 5 и 8 март и в Иракски Кюрдистан, чиято столица е градът, се засилват мерките за сигурност.

 В последните седмици проиранска група изстреля ракети и по американското посолство в Багдад. Премиерът Мустафа ал Казими, който проявява по-голямо внимание към САЩ от последните си предшественици, осъди решително нападенията и призова за усилие Ирак да се държи далеч от чужди конфликти. Според "Ройтерс" той трудно може да овладее въоръжените групи. Президентът Бархам Салех я нарече в "Туитър" "опасна ескалация и престъпен терористичен акт".
 

Не всички администрации в Багдад са коментирали с такива думи нападения срещу коалицията - проиранските милиции станаха част от институционалната система на страната по време на кампанията срещу "Ислямска държава", в която те играха важна роля.

Иран обяви, че отхвърля всякакви посегателства срещу иракската сигурност и отхвърли твърденията на някои иракски представители, че има нещо общо с атаката. За различни международни и регионални арабски медии иракски и американски източници редовно заявяват, че зад редица сравнително нови групи, обявяващи се за извършители на атаки срещу коалицията, стоят организации като "Катаиб Хизбула", вярна на Иран шиитска милиция, свързана с първата подобна атака от декември 2019 г.

Дневник