Проблемите на Доналд Тръмп със закона далеч не са приключили въпреки оправдателната му присъда по делото за импийчмънт в Сената на САЩ, приключило в събота.

Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл отбеляза това само няколко минути след гласуването за оправдаване на Тръмп, като заяви, че съдилищата са подходящият форум за принуждаване на бившия президент да понесе отговорност за ролята му в смъртоносната атака на Капитолия на САЩ от поддръжници на Тръмп.

"Президентът Тръмп все още носи отговорност и като обикновен гражданин за всичко, което е правил, докато е бил на поста си, каза Макконъл на пода в Сената. "Той не се измъкнал от нищо. Все още."

Ето едно обяснение за това как напускането на Тръмп от поста засяга разследването и повдигането срещу него неговото на наказателни и граждански дела.

Може ли Тръмп да бъде преследван за действия, в които е участвал като президент?

Да. Сега, след като Тръмп напусна поста, всяко неправомерно поведение, в което той е участвал като президент, е "достатъчно основание" за наказателни обвинения, каза Брайън Калт, професор по конституционно право в Мичиганския щатски университет.

Тръмп се ползваше с по-голяма защита от съдебно преследване, докато беше президент, тъй като Министерството на правосъдието на САЩ стигна до заключението, че би било противоконституционно да се повдига обвинение срещу действащ президент. Но няма федерална забрана да се разследва бивш президент за действия, извършени по време на управлението му.

"Аргументът за имунитета се отнася до времето на съдебния процес; общоприето е, че бившите президенти могат да бъдат преследвани за престъпления, извършени по служба", каза Калт.

Ползват ли се официалните действия на Тръмп със специална защита от преследване? - Не.

В определен контекст американските съдилища правят разлика между "официалните актове" на президента и действията, които не са свързани с работата на президента. Например по дело от 1982 г. Върховният съд на САЩ постанови, че при граждански дела президентите са имунизирани срещу отговорност, произтичаща от техните официални актове.

Но ако Тръмп е нарушил наказателните закони, фактът, че е предприел тези действия, докато е президент, няма да го предпази от отговорност, каза Рандал Елиасън, професор по право в университета Джордж Вашингтон и бивш федерален прокурор.

От практическа гледна точка прокурорите ще внимават да не криминализират "политически разногласия или правото на служител лично да преценява как да упражнява властта си", каза той.

Елиасън заяви, че би било уместно прокурорите да разследват ролята на Тръмп в бунта на 6 януари, както и опитите му да отрече победата на президента Джо Байдън.

Пред какви наказателни разследвания е изправян Тръмп до момента?

Повече от две години районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс разследва бизнеса с недвижими имоти на Тръмп за възможни застрахователни и данъчни измами. Има отделно гражданско разследване от щатския прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс относно това дали бизнесът е отчитал фалшиви стойности на имоти.

Организацията "Тръмп" отрече по време на съдебните дела да е фалшифицирала стойността на имоти и отхвърли други твърдения, направени от Ванс и Джеймс.

Тръмп заяви, че разследванията са политически мотивирани, защото Ванс и Джеймс били демократи.

Прокурорите в най-големия окръг на Джорджия наскоро започнаха наказателно разследване за опитите на Тръмп да повлияе на резултатите от изборите през 2020 г. в щата, като нареди на местните служители да съхраняват документи.

Разследването от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис е най-сериозното срещу Тръмп в Джорджия, след като той бе записан в телефонно обаждане на 2 януари как притиска висш държавен служител да отмени резултатите от изборите в щата въз основа на необосновани твърдения за измама на избирателите .

В изявление Джейсън Милър, старши съветник на Тръмп, обвини демократите в опит да "спечелят политически точки, като продължат лова си на вещици срещу президента Тръмп".

Ами гражданските дела?

Тръмп е изправен пред няколко граждански дела, включително две дела за клевета, заведени от жени, които го обвиниха в сексуално насилие, преди да бъде избран за президент през 2016 г. Тръмп отрече това да се е случвало.

Тези съдебни дела продължиха по време на президентството на Тръмп, но може да се развият по-бързо сега, когато той вече не е на поста, тъй като не може да използва статута си на президент, за да удължава сроковете.

Конгресмен от Демократическата партия в иск, повдигнат във вторник, обвини Тръмп, личния му адвокат Руди Джулиани и две крайнодесни организации в заговор за подбуждане към смъртоносните бунтове през миналия месец в Капитолия на САЩ.

Конгресменът Бени Томпсън заяви в делото, че "Тръмп е действал извън периметъра на служебните си задължения и следователно подлежи на отговорност в лично качество".

Дневник