През 2019 г. в ЕС са били събрани 225 милиона тона смет в общините, или средно по 518 кг на глава от населението, като в България този показател (от 2018 г. - най-новите данни) е бил сред най-ниските - 407 кг.

Информацията е от "Евростат" и е представена като "генериране на общински боклук". Лидер е Дания (844 кг), следвана от Люксембург (791), Малта (694), Кипър (642) и Германия (609 kg). В другия край на скалата е Румъния с 208 кг смет на глава от населението.

Сам по себе си този вид смет не е голям дял - около 10% от всички отпадъци в ЕС, но е силно зареден политически заради сложния си характер и състав, различните източници и връзката с поведението на потребителите, посочват авторите.

Важно е да се отбележи какво точно обобщава тази статистика, защото иначе има изненадващи резултати като този, че Дания всъщност е увеличила общинските боклуци - с над 90 кг, на човек от 2005 г. насам, а Норвегия - със стряскащите 350 кг на глава от населението.

Не става дума за всички отпадъци, създавани в една община, а за тези, които са събирани чрез сметосъбиране (общинско или частно) или доброволно доставяне на определени места. В този смисъл тоновете боклуци покрай пътища или изсипвани в страни като България в дерета например не са описани.

Източникът са домакинствата, сходни отпадъци от търговски обекти, малък бизнес, офиси и публични обекти като администрация, училища или болници.

За местата, които не са покрити от схеми за сметосъбиране, се прави приблизително изчисление, а има и разлика в това кое отделните държави регистрират като общински отпадък. По принцип (според въпросника на ОИСР/Евростат) това са хартия, картон, пластмаси, стъкло, метали, хранителни, текстилни, градински и паркови отпадъци. Тук попадат още неща като стари мебели, матраци и бяла домакинска техника, събраното при почистването на улици или пазари.

Не са включени индустриалните отпадъци, както и тези от пречиствателни станции, разрушаване и строителство на обекти в общината.

В този смисъл данните за Дания и Норвегия трябва да се четат като показател, че тези страни увеличават събирането и обработването боклук, а не че с такова растящо темпо изхвърлят все повече и повече.

"Евростат" показва също, че расте делът на рециклираните и компотстирани отпадъци - почти три пъти повече спрямо 1995 г. до 107 милиона тона, или 239 кг на човек средно в ЕС. За времето до 2019 г. се е удвоил обемът на изгаряния в инсенератори отпадък - до 60 млн. тона, или 134 кг на човек.

За 24 години общинските отпадъци леко са се увеличили, но трупаните в сметища са се свили с повече от 50% - до 54 млн. тона (120 кг на човек) през 2019 г. Трябва да се има предвид, че ефектът вероятно е значително по-голям, тъй като през този период ЕС се разшири на изток с бившите комунистически държави и те се задължиха да въвеждат евростандартите.

Дневник