Следващият доклад за върховенството на закона в държавите членки ще е през юни тази година, а не през есента, както миналата. Това обяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс в интервю за EurActiv.

Краят на септември 2020 г. бе моментът на публикуване на първия в ЕС общ доклад, който засяга всички държави членки. Текстът бе силно критичен към съдебната власт и медиите в страната.

Рейндерс е на европейска "обиколка за върховенството на закона" в държавите членки и заявява в интервюто, че е "отворен за диалог" по проблемите с всички държави и се опитва да въвлече в разговора не само правителствата, а и опозицията и гражданското общество.

"Притеснява ме, че от гледна точка на гражданите дебатът за върховенството на закона заприличва на културна война сред държавите членки, казва Рейндерс в отговор на въпрос на медията. Има се предвид напрежението с държави в Източна Европа (сред които най-гласно изразяват тревогите си Полша и Унгария, но миналата година имаше тревоги и заради България), част от които блокираха за кратко въвеждането на новия механизъм на правовата държава.

"Дебатът за общите ценности се оказа най-трудният и спорен. Да, загрижен съм за това как може да се развие ситуацията, но имам надежда, особено за контакта с европейските граждани в тази дискусия", продължава Рейндерс. "Трябва да им обясним, че когато говорим за хърватски съдия или полски съдия, говорим за европейски съдия", освен това с едновременно с върховенството на закона се работи и по подобряването на устоите на общия пазар. "Трябва да убедим инвеститорите, че ако инвестират в другите държави членки, са защитени от същата правосъдна система."

Еврокомисарят продължава с думите, че след влизането в сила на механизма, обвързващ фондовете от европейския бюджет с върховенството на закона, Брюксел работи по насоки и обяснение как да се защитят крайните бенефициери. "Например земеделците, които получават евросредства, не бива да бъдат наказвани за нещо направено от правителството им."

Дневник