На шуменска сцена ще гостува на 24 февруари спектакълът "Косвени щети". Независимият проект е на Максима Боева и ще се играе с начален час 19.00 в камерната зала, съобщиха днес от шуменския театър.

Косвени щети“ ни среща с истинските истории на жените през Втората световна война, събрани в книгата „Войната не е с лице на жена“ на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич.

Жените разказват за абсурдността на света по време на война поставяйки фокус върху крайния национализъм и сексуалното насилие, катастрофалния резултат от загубата на личността. Споделеният им кошмар показва колко по-сложни са категориите за „добрите“ и „лошите“, с които сме свикнали да живеем и до днес.

Спектакълът е награден с ИКАР 2020 в категория „Дебют” на целия актьорски състав. Режисьор е Максима Боева, сценография и кукли Киряна Аврониева, композитор на спектакъла е Михаил Шишков-баща. В ролите - Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинела Кацарска, Елена Петрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Дебюти".

Турнето се реализира от Фондация „Арт Офис”, с подкрепата на Министерство на културата и Национален Фонд „Култура“.

ШУМ.БГ