В драматична и оспорвана битка Лара Гут-Берами спечели световната титла в гигантския слалом на първенството в Кортина д'Ампецо. Швейцарката изпревари само с две стотни Микаела Шифрин, за да вземе втората си титла в италианския курорт.

Преди дни Гут-Берами спечели златото и в супер-Г. Тя е най-добрата скиорка дотук в шампионата, като има и бронз от спускането. Гут-Берами е четвъртата жена, която печели супер-Г и гигантски слалом в рамките на едно световно първенство след Александра Майсницер (1999), Аня Першон (2005) и Ана Фенингер (2015).

Медалът е общо осми в нейната кариера на световни първенства. Швейцарката беше трета след първия манш, на 8 стотни зад Шифрин, но направи по-силно второ спускане, за да я изпревари.

Американката не успя да добави нова титла след тази в комбинацията. Шифрин за втори път е сребърна медалистка в гигантския слалом след Санкт Мориц 2017. Преди две години американката остана трета.

Медалът е трети за нея в Кортина д'Ампецо (злато в комбинация и бронз в супер-Г) и общо 10-и на световни първенства.

Трета на подиума се качи Катарина Линсбергер, която изостана с едва 9 стотни от шампионката.
 

Състезанието не беше успешно за домакините от Италия. Марта Басино, която има четири победи през сезона в дисциплината, остана едва 13-а след слабо първо спускане. Сънародничката ѝ Федерика Бриньоне отпадна в първия манш.

Световната шампионка от 2019 г. Петра Влъхова завърши 12-а. България имаше една представителка, Ева Вукадинова.

В петък предстои гигантският слалом при мъжете, в който ще карат четирима българи: Алберт Попов, Камен Златков, Калин Златков и Константин Стоилов. Всички те бяха сред първите 25 в квалификацията.

Дневник