Днес, 148 години след онзи февруарски ден на 1873 г., с тази церемония ние се нареждаме в редицата на поколенията, отдаващи почит на делото на Апостола и така неразривно се свързваме с хилядите знайни и незнайни герои от времената преди нас. На датата на смъртта народът ни прави помен. Но поменът никога не е бил само за мъртвите. Той е преди всичко за живите. Правим равносметка на делата си, съизмерваме се с героите и повече от всякога осъзнаваме, че Левски е един и недостижим, но безсмъртието му е невъзможно, без да полагаме усилия да продължим завета му за загърбване на личните стремежи и желания, когато сме изправени пред общи изпитания, а от действията и поведението на всеки член на обществото зависи неговото собствено бъдеще, но и бъдещето на народа ни, и бъдещето на България.

Това каза в словото си за Апостола на свободата директорът на шуменското СУ „Васил Левски“ Юлия Христова по време на възпоменателната церемония. Тя се проведе пред паметника на Левски на пл. „Освобождение“ в Шумен.

„Личности, и преди, и след времето на Левски са имали убеждението, че делата им са велики и значими. Но водачи, които имат силата да налагат правила на другите, без самите те да ги заобикалят; да имат идеи и да се стремят да привличат другите към тях, но без да проявяват високомерие; да отстояват своето мнение, но и да се съобразяват с това на другите; да са лидери, но в името на по-висша цел да са готови да загърбят личните амбиции, няма много. Големият съдник, както за тях, така и за всички нас, е историята. Да, тя се пише от хора и те като правило не могат да бъдат напълно обективни, но народната памет не може да бъде манипулирана толкова лесно. Оценката за делото на Левски е дадена още от съвременниците му, а през поколенията народната памет е съхранила образа му като пример за всички нас и мерило за върховете на националния ни дух“, подчерта още в словото си Христова.

На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни и обществени дейци.

ШУМ.БГ