Поредното заседание, на което предизборно се разпределят милиони, проведе днес правителството. С няколко решения бяха дадени над 133. 22 млн лева за покриване на различни нужди. Последният отчет за състоянието на бюджета, оповестен наскоро, показа, че през февруари разходите са с над 1.2 милиарда лева повече спрямо същия месец на 2020 година, когато кризата с Covid-19 все още не бе ударила България. Тогава излишъкът е надхвърлял 1.4 милиардa лева. През януари излишъкът беше 409 милиона лева, а сега е 137 млн. лв.

Най-сериозната сума - 100 млн. лв., се налива в Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, и за промени в Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия. Парите се дават на "Българска банка за развитие" АД, а с новия превод бюджетът на програмата се увеличава от 200 на 300 млн. лева. Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация, и епидемията от COVID-19.

Над 12 млн лв. за наука

Почти 8.81 млн. лв. кабинетът даде за финансиране на Национална програма "Европейски научни мрежи" за 2021 г. Парите се дават на Министерството на науката и образованието. Общият бюджет на програмата е до 12.622 млн. лв. Целта е да се подпомогнат университети и научни организации в страната, чиито проекти са били оценени високо по мярката "Туининг" на Рамковата програма за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020", но не са получили финансиране поради недостиг на средства.

Министерството на образованието и науката ще получи и 3.3 млн. лв. за финансиране на изпълнението на дейностите през първата година на двете нови национални научни програми - "Интелигентно животновъдство" и "Интелигентно растениевъдство". Общият бюджет на програмата е 4.5 млн. лв., като за първата година на изпълнение правителството отпуска 1.5 млн. лв.

Правителството одобри близо 8.12 млн. лв. за възстановяване на транспортни разходи и разходи за наем на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование.

Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предходни години.

С 8 036 091 лв. ще бъдат възстановени транспортните разходи на 16 780 педагогически специалисти от 2757 институции от 262 общини.

За 3371 учители от 1063 детски градини се отпускат 1 794 444 лв., за 13 235 педагогически специалисти от 1634 училища - 6 138 291 лв., и за 174 пътуващи специалисти от 60 центъра за подкрепа за личностно развитие - 103 356 лв.

С останалите 79 506 лв. се възстановяват разходите за наем на 53 педагогически специалисти от 41 институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Повече от 2.5 млн. за ремонти и щети от бедствия

Министрите одобриха и отпускане на над 2.57 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, аварийно-възстановителни работи и преодоляване на последиците от бедствия. Сумата се осигурява от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Със свое постановление правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 10.508 млн. лв. по бюджетите на общините, по бюджета на Министерския съвет 1,638 млн. лв. и 1 млн. лв. трансфер за Русенския университет "Ангел Кънчев" чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Предоставените допълнителни средства в размер на 450 хил. лв. на община Аксаково са за доизграждане на многофункционална сграда за обществено обслужване, с. Изворско. Община Враца ще получи 1 млн. лв. за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на общината.

Община Велинград ще получи 1,2 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа в гр. Велинград и в с. Света Петка.

Чрез бюджета на община Перник се предоставят 1.5 млн. лв. за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в с. Драгичево и за изграждане на водопровод в кв. ,,Копринено орище" в същото село. Средства в размер на 409,3 хил. лв. се отпускат на община Пордим и ще бъдат разходвани за реконструкция и обзавеждане на читалище "Просвета-1918", с. Каменец.

На община Тутракан се предоставят 500 хил. лв. за реконструкция на местен път, свързващ републикански път П-21 със с. Цар Самуил.

Предоставените на община Елин Пелин 800 хил. лв. са за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Нови хан. С допълнителните средства в размер на 1.031 млн. лв. община Етрополе ще реконструира улиците "Столетов", ,,Стефан Караджа", ,,Хаджи Димитър" и "Марийка Гаврилова", както и междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе. Средствата, предоставени на община Сливница, са в размер на 3.618 млн. лв. за реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в с. Алдомировци.

438 хил. за ремонт на храмове, 1.2 млн за джамия

Чрез бюджета на Министерския съвет на Българската православна църква-Българска патриаршия се предоставят 438 хил. лв. за строително-ремонтни дейности по храм "Св. Йоан Предтеча", с. Жабляно, общ. Земен, и по храм "Св. прор. Илия", с. Сугарева, общ. Сандански.

Предоставят се и 1.2 млн. лв. за мюсюлманското вероизповедание за продължаване на строително-монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на "Ибрахим паша джамия", гр. Разград. Премиерът коментира, че целта на поредните парични трансфери е всички български граждани независимо от тяхната вяра да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава.

Също така се одобрява допълнителен трансфер за Русенския университет "Ангел Кънчев" в размер 1 млн. лв. чрез бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. за изграждане на нов учебно-изследователски корпус.

Дневник