Юристът Стоян Стоянов и преводачката Светла Петрова са единствените кандидати за поста обществен посредник на община Шумен.

Документите на двамата днес бяха отворени от комисията с председател нотариус Ася Асенова, натоварена със задачата да избере нов омбудсман.

Припомняме, че вторият мандат на досегашния обществен посредник Иван Капралов изтече миналия юли, а наскоро той подаде оставка.

Комисията по избора днес установи, че двамата кандидати са представили всички изискуеми документи. Днес бяха съставени и въпросите, които ще им бъдат зададени на втория кръг от конкурса.

56-годишният Стоян Стоянов е юрист по образование и адвокат по професия от 1994-та.   От години е председател на Управителния съвет на ЛРД “Сокол-Шумен”.

Светла Петрова е на 65 години. В автобиографията си е записала, че е от 2015-та до сега работи за МВР като преводач от турски и руски. До 1985-та е била директор на училище. Завършила е Турска филология в ШУ и магистърска програма по бизнес администрация .

Събеседването с двамата кандидати ще бъде на 12-ти март. Победителят ще бъде предложен за одобрение от Общинския съвет, като е нужно одобрението на най-малко 2/3 от съветниците.

Мандатът на омбудсмана е 4 години. Заплатата му е 80% от тази на кмета на общината.

ШУМ.БГ