Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) обяви пакет от мерки за подкрепа на играчи с по-нисък ранг и турнири от по-ниска категория, които продължават да бъдат засегнати от ограниченията, свързани с коронавируса.

За целта наградните фондове на турнирите АТП 250 и АТП 500, които ще се проведат до края на юни, ще бъдат повишени с 60 и 80%.

Това ще бъде финансирано от бонус фонда на АТП. До момента той беше използван за допълнителни плащания към 12-те най-добри играчи при мъжете след всеки сезон. Сега се планира преразпределение на общо 5.2 милиона долара.

В изявление АТП уточняват, че тези стъпки са били подкрепени от Съвета на играчите, в който влизат Рафаел Надал и Роджър Федерер.

"Нашата цел е да гарантираме, че турът продължава да поддържа възможно най-много играчи. Бих искал да благодаря на най-високо класираните тенисисти и Съвета на играчите за подкрепата на тази мярка, която ще спомогне за подобряване на условията за по-голямата група играчи през следващите месеци", каза президентът на АТП Андреа Гауденци.

Последният ход на асоциацията в подкрепа на играчи с по-нисък ранг идва, след като ръководните органи на тениса се обединиха, събирайки над 6 милиона долара, за да създадат програма за облекчаване на играчи след избухването на кризата с коронавируса.

Съгласно новия пакет за всеки турнир от сериите ATP Tour и ATP Challenger Tour, който се провежда тази година, ще бъдат разпределени до 10 хил. долара за покриване на допълнителни хотелски разходи, които могат да бъдат направени поради изолация или карантинни периоди.

В допълнение към финансовия пакет АТП също актуализира точковата система и въведе нова разпоредба за защитения ранкинг. Тя е предназначена да даде на играчите допълнителна сигурност и гъвкавост по време на текущото прекъсване.

Дневник