Членът на изпълнителния комитет на БФС и президент на "Славия" Венцислав Стефанов е разследван за расизъм и дискриминация, съобщава "Дспорт". В основата са негови думи от края на юни 2020 г. по време на пресконференция, свързана с трансфера на младия Филип Кръстев.

Почти осем месеца след нея - на 18 февруари, в БФС са получили сигнал от международната организация за борба с расизма във футбола FARE (Football Against Racism in Europe). Сигнал има и в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), като в сайта ѝ се вижда, че за 28 април има насочено открито заседание след жалба, подадена от футболния мениджър Николай Жейнов.

От БФС заявиха за "Дневник", че предстои темата да бъде обсъдена в комисията по етика и феърплей, а ако членовете ѝ решат, може да премине за разглеждане и в дисциплинарната комисия. До момента Стефанов не е бил викан за изслушване.

Това потвърди и той пред "Дневник", като заяви, че в изказванията му "няма абсолютно нищо лошо". "В никакъв случай не е расизъм и не проповядвам расизъм. Казал съм това, което мисля, и ще продължавам да казвам това, което мисля. За какво да ме накажат? Може утре да ми наложат глоба и за неправилно дишане", каза Стефанов.

Има ли расизъм

По време на пресконференцията Стефанов казва "ние взимаме на кило такива от джунглите по Амазонка" и "бежанци и тем подобни".

В разговор за трансферната политика на клубовете в България, Стефанов казва: "При нас обикновено идват стари, уморени коне, които да завършат до пенсионна възраст, и ние си мислим, че сме взели кой знае какво. Ядох ги тея дървета. Даже имах един футболист (Абуд Омар), който викаше, че има расизъм в "Славия". Защото той казал: "Бял педе*аст", а пък нашите са му викали: "Черен педе*аст". Разбираш ли? Като кажеш "Бял педе*аст" не е расизъм, ама "Черен педе*аст" е расизъм. Както беше казал Ицо Стоичков: "Ще се извиня на Десаи, че съм му казал "Негър", ако ми докаже, че не е негър". Не си ли спомняте? Защо се страхуваме да кажем тези неща?" (на 27-ата минута във видеото).

"Ако продължаваме така, ще станем за смях пред целия свят. За какво да ме накажат - че съм казал какво са си казали двама футболисти един на друг ли? Ами да разпитат тях. Ние 26 години в "Славия" сме имали бели, черни, жълти - всякакви футболисти. Никой никога нищо не е казал против ръководството на "Славия". Сега един човек сипе лъжи и разни неправителствени организации се хващат на въдицата", заяви Стефанов.

Според него в основата на сигналите са мениджърски интереси. По време на пресконференцията президентът на "Славия" се изказва остро срещу футболните агенти и конкретно срещу Жейнов.

Представителят на FARE за Източна Европа Павел Клименко заяви пред "Дспорт", че от организацията са се свързали с БФС и са предложили подкрепа и съдействие за борба с дискриминацията в българския футбол като цяло. "На първо място отговорността за разследването е на БФС", каза Клименко и уточни, че в момента организацията няма други доклади, свързани с расизъм в България през последните месеци.

FARE беше доста дейна около големия скандал на мача с Англия през октомври 2019 г. След него националният отбор беше наказан от УЕФА, а президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка.

"Личната и професионалната ми позиция е категорична - осъждам подобни прояви, тъй като БФС, както и международните федерации, чийто член е съюзът, водят активна битка срещу проявите на дискриминация и ксенофобия във футбола. Тук е моментът да подчертая, че след печално известния инцидент на 14.10.2019 г. по време на двубоя България - Англия, БФС се радва на огромна подкрепа от страна на международните си партньори и колеги, в това число и Английската футболна асоциация, а мерките, които предприехме, се приемат положително от ръководителите на европейския футбол", каза временният президент на БФС Михаил Касабов, цитиран от "Дспорт".

Стефанов често привлича внимание с изказванията си. Наскоро дисциплинарната комисия към БФС го глоби с 5000 лева, след като нарече Никола Попов "кастриран съдия". В последните две години той имаше още две големи глоби от БФС.

Дневник