Дългогодишният селекционер на Германия Йоахим Льов ще напусне националния тим по футбол на страната след европейското първенство. Това съобщи Германският футболен съюз (DFB).

"Йоаким Льов ще напусне поста на национален селекционер след края на Европейското първенство през 2021 г. Треньорът сам пожела договорът му, който е до края на Световното през 2022 г., да бъде прекратен по рано. Германският футболен съюз се съгласи", се казва в съобщението на DFB.

Льов е начело на Бундестима от 2006 г., когато наследи на поста Юрген Клинсман. В периода 2004-2006 той беше помощник на селекционера, а като треньор водеше отбора на три световни първенства и три европейски (през лятото ще станат 4).

С Льов начело Германия спечели световната титла през 2014 г., както и трофея в Купата на конфедерациите през 2017 г. На Евро 2016 Германия взе бронзови медали, но се провали на световното в Русия през 2018 г., когато отпадна още в групите.

Льов получи доверие от футболния съюз, но в Лигата на нациите през 2020 г. последва нов провал. Въпреки това през миналия декември DFB изрази "безусловна подкрепа" към селекционера, с което той запази поста.

"Взех това решение напълно съзнателно. Изпълнен съм с гордост и съм много благодарен за последните години. Въпреки това съм пределно мотивиран за участието ни на Европейското първенство. Горд съм, тъй като за мен бе голяма чест да бъда селекционер на националния отбор. Имах възможност да работя с най-добрите футболисти в света за близо 17 години и да ги подкрепям в тяхното развитие", каза Льов.

"Имахме големи триумфи и болезнени загуби заедно. Също така имахме прекрасни и магични моменти, не само спечелването на Световното първенство в Бразилия. Аз съм и винаги ще бъда задължен на Германския футболен съюз, който винаги е предоставял на мен и играчите ми най-добрите условия за работа."

 Дневник