Президентът на МОК Томас Бах заяви, че очаква олимпийските игри в Токио да се проведат с успех. Думите му дойдоха по време на първия ден от общото събрание, на което той беше преизбран.

Като единствен кандидат германецът получи 93 от 94 гласа на събитието, провеждащо се онлайн. Бах застана на поста през 2013 г. и сега му се връчва втори мандат до 2025 г. (първият мандат на президента на МОК е за осем години, а ако бъде преизбран - вторият е за четири).

Германецът благодари за подкрепата и посочи, че иска да продължи да бъде президент за всички членове на МОК, който първо изслушва и се допитва, а след това взима решения, "които смятаме, че са най-добрите за бъдещето на олимпийското движение".

По думите му основното предизвикателство ще е свързано с това олимпийското движение да се пригоди към света след пандемията от коронавируса.

В краткосрочен план голямата цел са олимпийските игри в Токио. "Към момента нямаме причина да се съмняваме, че церемонията по откриването ще е на 23 юли. МОК работи на пълни обороти, за да направи отложените игри в Токио манифестация на мира, солидарността и устойчивостта на човечеството при преодоляването на пандемията. Споделената ни главна цел беше и остава провеждането на сигурни и спокойни олимпийски игри за всички", каза Бах.

По думите му в цикъла от 2021 до 2024 г. се очакват около 3 млрд. долара приходи от спонсори, което ще е рекорд. Това би превърнало спонсорската програма на МОК в първостепенен източник на средства за сметка на приходите от телевизионни права, посочва insidethegames.biz.

Дневник