Дарение от три аспиратора получи Неонатологично отделение в МБАЛ-Шумен. Апаратите са на стойност 756 лева и са осигурени благодарение на четящите деца, които участват в националния проект „Дарявай, докато четеш” на Инер Уил- Клуб Шумен, чрез сайта www.chetidari.bg, съобщиха инициаторите на проекта.

Аспираторите се използват ежедневно и многократно в работата на екипа на Неонатологичното отделение. Те подпомагат първото вдишване на новородените, като се аспирират дихателните им пътища. Използват се за децата, които не могат да дишат самостоятелно и са на изкуствена белодробна вентилация. При много малките недоносени деца и новородените тежко болни  не е добра координацията между сукане, гълтане и дишане. Това крие опасности от запушване на дихателните пътища. В тези случаи аспирацията е единствения начин,  животът им да бъде  спасен.

Каузата „Подай ръка на новородените недоносени деца, те имат нужда от Твоята подкрепа!” събра своите кредити за по-малко от три месеца. За каузата са дарили кредити деца от: Ботевград, Бургас, Асеновград, София, Белене, Шумен, Свищов, Златица.

От 2016 г., когато стартира проекта „Дарявай, докато четеш“, досега са реализирани каузи на стойност 26 386 лева. Публикуваните заглавия на книги с тестове в сайта са 285 броя, разпределени в трите възрастови групи.

В момента на сайта са представени още три активни каузи, които предстои да бъдат реализирани:  „Да разберем по-бързо, да стигнем по-далеко, да знаем повече”- монитор за интерактивна класна стая в СУ „Васил Левски” гр. Стара Загора. „Дари живот и бъдеще на недоносените деца!”- монитор за проследяване на важни жизнени показатели за недоносените бебета за Клиниката по неонатология при УМБАЛ гр. Стара Загора.
„Да помогнем фондация „Очи на четири лапи” да направи щастлив още един незрящ човек -  подкрепа за фондация „Очи на четири лапи”- училище за кучета водачи.

ШУМ.БГ