Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел продължи размяната на реплики за ваксините срещу COVID-19 от двете страни на Ламанша часове преди в "Ню Йорк таймс" да обяви на базата на документи, че Обединеното кралство е внесло 9 млн. дози от ЕС, а на практика не изнася.

След като Лондон обвини Брюксел в щети по ваксинационната кампания, Мишел заяви в интервю за "Политико", че Великобритания трябва да каже колко дози е изнесла в чужбина. "Никой не може да отрече, че в Европа изнасяме много дози," цитира "Политико" Мишел. По-рано той обвини Обединеното кралство, че възпрепятства износа на ваксини за ЕС. Обратно, отговорът на Лондон е, че не е налагал контрол за нито една доза.

"Ваксинен национализъм"

Обединеното кралство все още има достатъчно дози за бърза ваксинационна кампания, а Европейският съюз продължава да търси решение, за да увеличи доставките си.

Във вторник Мишел обвини в директна забрана за износ и Съединените щати, и Великобритания. Макар след това за кратко да смекчи посланията си, а британският премиер Борис Джонсън опроверга подобни идеи, спорът дали Великобритания си е набавила достатъчно ваксини само защото е сключила договори няколко седмици по-рано продължава да е актуален в столиците на континентална Европа.

В края на януари Европейската комисия публикува договора си с британско-шведската компания "Астра Зенека"; текстът му показа, че фармацевтичният производител се е ангажирал да доставя количества до ЕС и от заводите във Великобритания - там са два от четирите обекта, посочени в документа. "Астра Зенека" обръща внимание, че договорът с Великобритания е сключен преди този с ЕС. Съюзът въведе механизъм, с който може да се ограничи износът на конкретни пратки ваксини (това стана в Италия), а между Брюксел и Лондон започнаха обвинения във "ваксинен национализъм". Експортното ограничение бе удължено днес до края на юни.

Обвиненията повтори и Джонсън в реч в парламента, когато каза, че страната му "отхвърля ваксинния национализъм във всички форми", тъй като "пандемият ни постави всички на една и съща страна в битката за глобалното здраве".

Колко дози е изнесла Европа

"Сигурно е, че Европа е континент, изнесъл много дози, затова написах ясно. Не е справедливо да се напада ЕС по този въпрос, да се казва, че сме избрали ваксинния национализъм и протекционизъм," каза Мишел.

Данни, публикувани снощи от "Ню Йорк таймс", потвърждават думите на Мишел. Блокът може да е обвиняван в протекционизъм, но "вътрешни документи сочат, че е изнесъл много дози въпреки собствения си недостиг и неуспехите в поставянето".
Само в последните седмици (от 1 февруари до 9 март) са изнесени 34 млн. дози според тези документи, макар собствената кампания на ЕС да изостава значинелно от Великобритания, Съединените щати и Израел, пише изданието, като твърди, че е получило достъп до тези документи. От тях 9 млн. са изнесени във Великобритания - най-големия вносител на произведени в ЕС дози. Следват Канада и Мексико, доставени са ваксини дори на САЩ (почти 1 млн. дози).

Европейски представители признават пред "Ню Йорк таймс", че новината вероятно ще вбеси европейците в 27 държави. Други смятат, че обявяването ще помогне на репутацията на ЕС след прилагането на експортния контрол.

На практика британското правителство не изнася ваксини, чиято употеба е одобрена у дома. Представител на правителството обяснява, че произведените във Великобритания ваксини се разпределят съгласно договорите между компаниите и правителството. Съединените щати също пазят произведените в страната дози. Представител на "Модерна" потвърджава, че целият запас, произведен в САЩ, е купен от американското правителство. Обезпокоен, че ваксината на "Джонсън енд Джонсън", която предстои да се одобри, вероятно днес, също ще има проблем с доставките, ЕС е поискал от САЩ заем от 10 млн. дози, но според източници на вестника това искане е отхвърлено.

Същевременно цитирани от изданието експерти смятат, че е умен ход от страна на ЕС да не спира напълно износа на дози, дори това да не се ползва с популярност краткосрочно. ЕС внася компоненти от 83 производители по света, за да произвежда ваксини, и е по-добре да не започва търговска война. Освен това доставките се очаква да се увеличат през второто тримесечие и тогава критиките на гражданите ще трябва да се прехвърлят от Брюксел към националните столици. И в момента 40% от дозите, разпределени до държавите в блока, стоят неизползвани в складове (изданието цитира логистични грешки, но вероятно кризата в доверието към "Астра Зенека" също повлия).

Дневник