Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на ваксината против COVID-19 на Janssen, фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson.

Комитетът за хуманна медицина смята, че ваксината е безопасна и може да се използва без възрастови ограничения от хора над 18 г.. Процедурата за условно одобрение за използване на пазара изисква компанията да предостави още документи от клиничните си проучвания, за да остане в сила тази оценка.

Това е четвъртата ваксина, одобрена от ЕМА, след продуктите на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Оксфорд"/"Астра Зенека".

За разлика от тези продукти обаче ваксината на "Янсен" е с една доза. Друга разлика е, че първите данни показаха сравнително по-слаба ефективност, отколкото при другите три (за сравнение при "Пфайзер" и "Модерна" става въпрос за над 90%). ЕМА същевременно цитира данните от клиничните изпитвания, според които при "Янсен" ефективността е 67% на базата на проучвания в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка.

Цитират се обичайните странични ефекти от други ваксини като болка на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулна болка и гадене.

Новата ваксина едва ли ще реши проблема с доставките, който продължава на европейско ниво, въпреки сключените договори с редица производители. Самата компания очаква производствено забавяне и не всички договорени за първата половина на годината количества ще бъдат доставени.

Дневник