Ваксината на китайската компания "Синофарм" (Sinopharm) се оказа може би най-скъпата в света, разкри Герели Дюлаш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. На брифинг той посочи, че двете дози от китайската ваксина излизат на страната $75.28, или малко над $37 за доза, съобщи "Ройтерс".

По думите му руската "Спутник V" е доста по-евтина - $19.9, т.е. под $10 за доза. Разликата с китайската е почти 4 пъти, но пък правителството на Виктор Орбан настоява, че с доставките на китайската и руската ваксина са успели да защитят половин милион души повече, отколкото ако бяха разчитали само на европейската схема.

Дюлаш отбеляза, че стойността на продукта на Sinopharm значително надхвърля тази на ваксините на Pfizer/BioNTech или AstraZeneca, одобрени от европейския лекарствен регулатор. Той обеща в следващите няколко дни да бъдат публикувани договорите с Москва и Пекин и призова и Европейската комисия да стори същото. От Брюксел вече са отговаряли на подобни призиви, с аргумента че във всички търговски договори елементът на поверителност помага и на двете страни да извлекат полза при определяне на цени, срокове и параметри, поради което няма да нарушат принципа.

Цени за ЕС на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca или Moderna не са обявяван официално. Много често те зависят и от договореният обем, който достига стотици милиони бройки. Освен това страни като САЩ и особено Израел са готови да платят чувствително повече, за да получат първи. Израел освен това предложи и споделяне на лични здравни данни на милиони ваксинирани, което в Европа няма как да стане поради защита на личните данни на европейците.

В началото на февруари американското онлайн издание Biospace написа, че 100 милиона дози на Pfizer струват по $19.50 на доза (за Европа са се появявали твърдения за цени в рамките на около 12-15 долара), за Moderna - $25-$37 за доза, за Johnson&Johnson - 10 долара на доза (тази ваксина е еднократна и днес беше одобрена от лекарствения регулатор за Европа, цени за нея на европейския пазар още не са се появявали). AstraZeneca, изглежда, е без конкуренция с неофициални цени под 5 долара на доза.

Орбан се ваксинира с китайския продукт, а местният регулатор позволи изключителна употреба само за унгарския пазар за руската и китайската ваксина. Засега ефектът не се усеща - страната преминава през бързо увеличаване на заразените - рекордните над 8300 през последните 24 часа и 172 починали.

Дневник