Европейският парламент обяви ЕС за "зона на свобода за лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, небинарните, интерсексуалните и куиър лица (ЛГБТИК) в резолюция, приета с 492 гласа "за", 141 гласа "против" и 46 гласа "въздържал се", съобщи пресслужбата на институцията.

Повод за резолюцията е отстъплението в защитата на правата на ЛГБТИК хората в някои държави от ЕС и най-вече в Полша и Унгария. Припомня се, че от март 2019 г. насам над 100 полски региона, окръзи и общини са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от "идеология" на ЛГБТИК лицата. В тях местните власти не насърчават толерантността и ограничават финансирането на организации, борещи се с неравенството. Освен това в Полша хората с нетрадиционна сексуална ориентация са обект на повишена дискриминация и нападения и език на омразата от публични органи.

В резолюцията на ЕП се споменава и влошаващото се положение в Унгария. През ноември 2020 г. унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща "разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТК лицата". Един месец по-късно националният парламент прие конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на ЛГБТИК лицата, между които и правото им на семеен живот.

"ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата", заключват евродепутатите.

Вестник "Сега" отбелязва, че България е била спомената на едно място чрез поправка в диспозитива на резолюцията, където се казва: "като има предвид, че ако сте родител в една държава членка, това означава, че сте родител във всички държави членки; като има предвид, че има случаи на деца с двама родители от един и същи пол, които са изправени пред трудности поради липсата на правни разпоредби за взаимното признаване на актовете за раждане на децата с двама родители от един и същи пол; като има предвид, че чрез съдебен акт, постановен по преюдициално запитване от страна на Административния съд София - град (България), Съдът на ЕС ще се произнесе по дело C-490/20 по случая на дете с две майки лесбийки, което вследствие на този правен пропуск е застрашено от липса на гражданство".

Дневник