През последната година футболът изпадна в непозната обстановка на фона на празните трибуни по стадионите. Играчи, треньори и привърженици, подкрепящи любимите си отбори от вкъщи, трябваше да свикнат с изцяло ново преживяване заради мерките срещу коронавируса.

Липсата на публика промени начина на игра, като резултатите в елита на Англия са един от примерите, които отразяват промяната. За пръв път в 132-годишната история победите на гостуващите отбори са повече от успехите на тимовете, които са били домакини.

През този сезон гостите са спечелили 39.27% от срещите, докато домакините са триумфирали в 37.09% от случаите, показва анализ на "Скай спортс".

Новата нормалност изравнява силите и отнема от предимството, което отборите имат при подкрепата на свой терен. Подобна тенденция се забелязва отчетливо при "Ливърпул", който без магията на "Анфийлд" е в серия от шест поредни загуби като домакин.

"Това със сигурност не е предимство за нас, особено с атмосферата, която нашите привърженици могат да създадат на "Анфийлд". Разбира се, феновете ни липсват, но не сме само ние потърпевши", казва мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

Дневник