ФИФА е започнала дисциплинарно производство срещу трима руски футболисти заради съмнения за нарушение на антидопинговите правила през 2013 г., съобщават от Руския футболен съюз (РФС), цитирани от ТАСС.

В информацията не се посочват имената на играчите, но се твърди, че те са двама мъже и една жена. Допълва се, че футболистите нямат мачове за представителните отбори на страната.

Според "Чемпионат" сред играчите е нападателят на "Ростов" Владимир Обухов. Изданието твърди, че са открити следи от забранено вещество, което подобрява представянето, в допинг проба, взета през 2013 г. по време на тренировъчния лагер на руския младежки отбор в Новогорск.

През 2018 г. допинг скандалът в Русия се пренесе във футбола след документален филм на ARD, в който се твърдеше, че бившият президент на РФС Виталий Мутко е давал наставление за пренегбергване на положителни резултати. Впоследствие ФИФА проведе разследване, но не откри доказателства за нарушение на правилата.

Русия е наказана да не участва в големи международни състезания за четири години. Забраната важи до 16 декември 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар.

Дневник