Изпълнителният комитет на БФС отхвърли искането за спешно провеждане на извънредния конгрес. Хора около заявилия се като кандидат за президент Христо Порточанов внесоха подписи с желание общото събрание да се проведе още през април.

От БФС обявиха, че проверката е показала, че действителните подписи, отговарящи на изискванията, са на 121 клуба, което е почти 22% от клубовете членове на футболния съюз. За свикване на извънреден конгрес е необходимо да се съберат подписи от една трета от клубовете.

Временният президент на БФС Михаил Касабов каза, че в този случай конгресът се насочва за вече предвидената дата 25 юни.

Последният редовно избран президент на футболния съюз Борислав Михайлов подаде оставка в средата на октомври 2019 г. Близо година и половина по-късно извънреден конгрес все още не е проведен.

На заседанието на изпълнителния комитет е направена актуализация на бюджета за 2021 г., посочиха от БФС.

Касабов определи като "медийни спекулации" темата за смяна на формата на Първа лига. Преди ден "24 часа" написа, че от следващия сезон броят на отборите в елита ще бъде увеличен на 16. "С мен никой не е говорил по този въпрос", каза временният президент.

Съдийските проблеми

По думите му собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев е имал предложение за промени в състава на съдийската комисия, но го е оттеглил, без да посочи аргументи.

В последните седмици темата за съдийството в българския футбол предизвика напрежение и остри реакции. От едната страна застанаха ЦСКА и "Левски", а от другата - "Лудогорец" и "ЦСКА 1948". В течение на сезона много клубове се оплакаха от работата на реферите.

"Категорично не", каза Касабов в отговор на въпроса дали е необходима нова промяна, след като наскоро за председател на съдийската комисия беше назначен Костадин Гергинов. "Ние преди месец избрахме председател на комисията и трябва да му се даде шанс да работи", заяви временният президент на БФС.

От футболния съюз обявиха, че ще поемат съдийските такси, свързани с въвеждането на видеоповторенията (VAR) за плейофите, за за да се облекчат клубовете.

Дневник