Полицията и Софийската градска прокуратура са арестували и обвинили мъж и жена за печатане на фалшиви банкноти на стойност 4 млн. щатски долара и над 3,6 млн. евро, а престъпната дейност е извършвана на територията на висше учебно заведение. Единият от обвинените е работил на договор като печатар в столичния университет.

Печатарската машина е била в помещение, подобно на хале, в сградата на учебното заведение. Разследването е започнало по оперативна информация преди няколко месеца. Има данни, че хората са неосъждани, но са част от по-голяма престъпна схема в Западна Европа, съобщиха от полицията и прокуратурата на пресконференция.

При акцията са извършени претърсвания на три адреса в София. Разследващите са открили вещи, които са свързани с престъплението - около 4 000 000 неистински щатски долара с номинал от 100 долара, около 3 600 000 евро, метални клишета за поставяне на релефни изображения върху банкноти от 100 и 500 щатски долара.

Разследващите са намерили и фотоплаки с изображения на еврови банкноти, акцизни бандероли, серийни номера, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображения на осигурителна нишка на 50 евро, дискове, съдържащи предпечат за изготвяне на еврови банкноти, печатна машина и др.

49-годишният И.Н. и 54-годишната Д.А, които са работели като печатари, са обвинени за изготвяне и държане на неистински парични знаци в големи количества и са задържани за 72 часа. Към настоящия момент са разпитани свидетели, изготвена е експертна справка относно истинността на иззетите банкноти и са назначени експертизи. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за двамата обвинени.

Дневник