Втора ключова фигура от организационния комитет на олимпийските игри в Токио подаде оставка. Това обяви лично Хироши Сасаки, който e творчески директор и е отговорен за церемониите по откриването и закриването на игрите.

Сасаки уточнява, че е направил пренебрежителен коментар за популярна жена артист.

Оставката на творческия директор идва само четири месеца преди игрите в японската столица. Това е пореден удар след отлагането заради кризата с коронавируса, както и оттеглянето на председателя на организационния комитет. Йоширо Мори подаде оставка през февруари, след като беше поставен под много силен натиск заради сексистко изказване, след като заяви, че жените говорят прекалено много.

Сасаки е направи обиден коментар към Наоми Уатанабе, за която е казал, че може да изиграе ролята на Olympig (героиня от анимацията) и да носи уши на прасе.

"Имаше много неподходящ израз в моите идеи и забележки", каза Сасаки в изявление, публикувано от организаторите.

Оставката е факт, след като за думите му първо съобщи седмичното издание Shukan Bunshun. Самата Уатанабе обяви, че е останала изненадана. "Чувствам се добре в тялото си. Надявам се светът да бъде по-забавно място и всеки да приема останалите.

Дневник