Шестима души са задържани и обвинени за шпионаж в полза на Русия, за престъпления против републиката по глава Първа от Наказателния кодекс, за изнасяне на класифицирана информация на България, НАТО и Европейския съюз. Това съобщиха на брифинг главният прокурор Иван Гешев, говорителят Сийка Милева и говорителят на Военноокръжна прокуратура в София - Елин Алексов.

На пресконференцията бяха показани записи, събирани със специални разузнавателни средства, които обаче според прокуратурата не са класифицирани. Показани бяха видеокадри от служебни помещения, снимки на информация, събирана от обвиняемите като бяха пуснати и записи на телефонни разговори и разговори между участниците с лошо качество.

Кои са участниците в групата

Обвинението на прокуратурата е, че с действията си участниците в престъпната група са застрашили националната сигурност. Получена е информация, че те събират и нерегламентирано предоставят класифицирана информация, държавна тайна, на чужда държава.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от военно разузнаване, когото от прокуратурата наричат условно Резидент. Той е завършил образование в България и чужбина, учил и в ГРУ в Москва. Бил е преподавател по дисциплини, свързани с военно разузнаване. Основната му задача била да изгради нелегална агентурна мрежа като за целта вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС.

Съпругата на Резидента също е посочена от прокуратурата за участник в престъпната група. Тя има българско и руско гражданство, ползвала се с доверието на руските дипломати. Тя е играла ролята на връзка със служител на посолството на Руската федерация като е предавала информация там, твърдят от прокуратурата.

От държавното обвинение показаха и кадри, на които се вижда жена със скрито лице, която влиза и излиза от сградата на посолството. Публично разпространен бе и запис на разговор със съпруга й преди и след влизането в посолството, но всички аудио записи са с твърде лошо качество. Те са събирани със специални разузнавателни средства, а показаните кадри от влизането и излизането на съпругата в посолството е от 11 януари 2021 г.

Останалите участници в групата са много добре подготвени, ролята им била да събират и предоставят класифицирана информация. Част от вербуваните лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство, посочи Сийка Милева.

Първият участник е ръководен кадър от Министерството на отбраната, а задълженията му там били свързани с планиране на бюджета на ведомството.

Вторият е действащ служител от служба Военно разузнаване. Той се занимавал служебно с изготвянето на информация за хибридни заплахи и рискове, включително и за такива рискове от Русия.

Третият също е действащ служител във Военно разузнаване, който няколко пъти е бил изпращан на мисии зад граница в българските военни контингенти.

Четвъртият участник в групата е бивш служител на Военно разузнаване, бил е командирован зад граница като секретар, бил е военно аташе и аташе по отбраната, а в момента е директор на Дирекция "Класифицирана информация" към Народното събрание.

Според прокуратурата, групата е събирала информацията, свързана с високотехнологични тайни от военен и технологичен характер, а действията били извършвани много професионално.

На 18 март, след като е била получена информация, са извършени редица действия по разследването, координирано, на много места в София. Събраните доказателства са категорични, че дейността на групата е увредила сериозно държавния интерес, подчерта прокурор Елин Алексов.

По време на разследването един от участниците е направил опит да избяга, което още веднъж потвърждава, че се страхува от това, което ще получи - едно тежко наказание, коментира Алексов. Избягалият участник е бил локализиран и заловен за кратко време близо до сградата на руското посолство. Към момента обвиняемите са 6, всички те са с мярка за неотклонение "задържане под стража" с изключение на един от участниците. Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража.

Как е действала групата

Според прокуратурата Резидентът е провеждал регулярно срещи с участниците в ресторанти, на спортни тренировки, на обществени места или в личния си автомобил. Срещите се правели всеки месец с предварително уговорени дата, час и място като се уговаряли и резервни дати и места.

Той ги инструктирал ги как да опаковат като подарък за близък човек телефони и сим карти, чрез които общували. Давал им указания каква служебна информация да събират. От прокуратурата разпространиха и записи на разговори с лошо качество, за които се твърди, че са направени по време на срещи в ресторант между Резидента и участници.

По негови указания, те успяват да заснемат голям брой документи. Те снимали мониторите на служебните си компютри с мобилни телефони на видео или са правили снимки. По този начин успявали да съберат служебна информация, обясниха от държавното обвинение.

От прокуратурата посочиха, че само за един ден един от служителите е успял да заснеме 4 часа и половина видео с класифицирана информация. По време на пресконференцията бяха показани и видеокадри от служебни помещения от датите 1 декември 2020 г., на 2 декември 2020 г., 3 декември 2020 г., 8 януари 2021 г. на различни участници в групата, които снимат мониторите си с телефон.

Сийка Милева обясни, че възнагражденията за работата им били предавани в пликове след уговорка дали да бъдат във валута или в левове. На един от записите, показани от прокуратурата, се вижда как служител брои долари в плик в служебно помещение.

Гешев: Забравили сме какво е Родина, случаят е без аналог след 1944 г.

Прокурор Елин Алексов обясни, че престъпната група е действала дълго време, а обвиненията са по глава Първа от НК - престъпления против републиката, които по смисъла на закона са тежки умишлени престъпления. Те са обвинени за организиране, ръководене и участие в група, създадена с цел извършване на престъпления против републиката. по Чл. 109 от НК и чл. 104 от НК - шпионаж в полза на друга държава.

За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

"За съжаление, тези хора са се клели да служат на България", коментира прокурор Елин Алексов.

"Случаят е без аналог след 1944 г. Българките граждани могат да се гордеят с ДАНС и служба Военно разузнаване, които в последните години най-после възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход", започна пресконференцията Иван Гешев.

Той отправи специални благодарствени думи за служителите на МВР и военната прокуратура като подчерта, че съществен принос имали и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и Велко Атанасов - ръководител на българското военно разузнаване.

"Този случай дано не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. Ние от десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че на първо място сме българи. Този път да се обединим за това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме, да се обединим за това, че сме българофили, а не българофоби, а не предаваме и продаваме националния си интерес за жълти стотинки, както и не мразим никоя чужда държава, но трябва да защитим България", коментира Гешев.

Сийка Милева продължи в същия дух с обяснението, че за първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Тя обясни, че част от събраните доказателства по случая се разгласяват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Обясни и че разпространяват доказателства, които са събирани със специални разузнавателни средства, но които по закон не били класифицирани.

"Спазваме презумпцията за невиновност, но сме използвани и условни наименования - Резидента. Престъпната дейност застрашава националната сигурност заради това на допълнителни въпроси няма да се отговаря", обяви още Милева.

Дневник