Пътна полиция нарушава Конституцията като взема книжката и спира от движение автомобили при неплатени глоби, постанови днес Конституционният съд.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която атакува текстове от Закон за движение по пътищата. Тя обърна внимание на текстовете, след като през лятото на миналата година започна прилагане на санкциите и при напускане на страната.

Спорните санкции бяха прието от парламента в края на 2016 година, а са в сила от 21 януари 2017 година. Омбудсманът атакува чл. 171, т. 1, буква "д", която гласи, че "за осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения временно се отнемане свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане. Книжката се връща след заплащане на дължимата глоба.

По искане на Диана Ковачева магистратите разглеждат и чл. 171, точка 2, буква "к". В нея е записано, че за осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения може временно да се спре от движение превозно средство до заплащане на дължима глоба.

Според закона за Конституционния съд тези членове вече не би трябвало да се прилагат.

В решението по казуса магистратите посочват, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата - осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби.

"Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", смятат съдиите. Според тях със спорните текстове законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Отнемането на книжка и спирането на колата от движение се приема и като санкция, чрез която на практика се ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно се засяга правото на собственост.

Решението на КС е взето въпреки аргументите на правителството и министъра на вътрешните работи. В позицията си от Министерския съвет казват, че "наложените ограничения са допустими и конституционосъобразни, защото тяхното предназначение е да осигурят безопасността на движението по пътищата и да опазят живота и здравето на хората". Вътрешният министър пък е на мнение, че със санкциите "се цели превъзпитаване на нарушителите и възпитателно и предупредително въздействие върху останалите граждани".

Дневник