Селекционерът на националния отбор Ясен Петров заяви, че ще търси изграждане на облик и постигане на резултати. Той обаче не пожела да сподели какви са очакванията му за началото на квалификациите за световното първенство.

Треньорът ще бъде за първи път начело на България в мача с Швейцария в София в четвъртък. След това в рамките на седмица предстоят домакинство на Италия и гостуване на Северна Ирландия.

"Швейцарците са явен фаворит. Убеден съм и се надявам ние да дадем най-доброто. А какво ще стане, ще видим утре. Ще е интересно и за мен, защото в рамките на толкова малко дни ние тепърва се запознахме и опознахме. На мен също ще ми е интересно. Дай Боже, да е приятна изненада", каза Петров.

"Нямам фирма за залози. Имам очаквания, но искам да почувствам момчетата в официален мач. Започваме да се опознаваме, но когато влезеш в битка, тогава започваш да чувстваш докъде стигнат възможностите. Нека мине първият двубой и ще разберем", добави той.

Петров е изправен пред предизвикателства заради отсъствието на основни футболисти като вратаря Мартин Луков, Тодор Неделев и Антон Недялков. По думите му тактиката ще се определя спрямо играчите които ще може да използва в даден двубой. Нападателят Андрей Гълъбинов има леки проблеми и затова няма да играе с Швейцария, за да бъде запазен за мача с Италия.

Селекционерът и екипа му са определили Георги Костадинов за капитан на отбора. Полузащитникът каза, че за него това е отговорност и посочи, че за него е важен общият успех и мечтата за класиране на голямо първенство.

За последно България игра на Евро 2004, след което отборът не е участвал нито на европейско, нито на световно първенство.

"Очакваме да бъдем подкрепени, което е най-важното. А зачеркнати - това съм сигурен, че много бързо може да стане. Върху футболистите в последно време има много голям негативизъм, но се надявам да го превърнем в позитивизъм", каза Петров.

Дневник