„Кандидатурата ми за депутат от ПП ГЕРБ  не е самоцел. Приех това предизвикателство като голяма отговорност, защото вярвам, че имам сили, воля и качества да работя за осигуряване на възможност за достоен живот, развитие и изразяване, създаване на по-добри условия за живот във всяко населено място независимо от големината му, за представителна демокрация с обществен дебат, активно гражданско участие и контрол. Като юрист моят основен принцип ще бъде спазването на Закона и зачитане на морала. Ще работя за справедлив обществен ред, основан на законност и предвидимост“.

Приоритети:

Осигуряване на справедливост в обществото-правосъдие и борба с корупцията

Надграждане на справедлива, независима и прозрачна съдебна система, включително и чрез промени в конституцията, осигуряваща възможност на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд за защита на техните права и свободи чрез индивидуална конституционна жалба. Конституционно определен механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Независимост на съда и прокуратурата, чрез промяна в начина на избор на председател на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и Главен прокурор, с разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите. Засилване на прекия избор от страна на магистратите и намаляване на квотата избирана от Народното събрание.

Осигуряване на непрекъснат достъп по делата в реално време и качествено електронно управление.  Надграждане на въведеното електронно правосъдие и вътрешна дигитализация в съдебната система. Достъпът до правосъдие да бъде изцяло по електронен път, през електронния портал за електронно правосъдие, с гарантирана защита на лични данни и пълна прозрачност, отчетност и проследимост на извършените действия.

До 2023 г. гражданите и фирмите да имат възможност да завеждат дела онлайн, без представяне на документи на хартиен носител, без фактическо присъствие на съдебни заседания.

Доразвиване на информационните системи на съдилищата за достъп на граждани и бизнес до електронни услуги и електронно правосъдие.

По-бързо решаване на съдебни спорове с въвеждане на облекчени процедурни правила и използване на алтернативни форми за решаване на спорове.

Обективно и професионално проучване на общественото мнение с цел ранно идентифициране на конкретни проблеми и бързото им решаване.

Работа за по-добра бизнес среда и подобряване на конкурентоспособността на фирмите, чрез повишаване на ефективността в производствата по несъстоятелност. Повишаване на професионалната квалификация и експертиза на синдици и доверени лица. Разработване на система за ранно предупреждение за опасност от изпадане в неплатежоспособност.

Основен приоритет остава елиминирането на предпоставките за корупция и ефективно наказване на извършилите корупционни престъпления чрез законови промени.

Усилията ще бъдат насочени за постигане на повече прозрачност , почтеност и повишаване на доверието при вземане на управленски решения чрез регулация на лобизма.

Подобряване на законодателния процес, чрез създаване на прозрачност на законодателния процес, включващо надграждане на „законодателното досие“

Разширяване на мерките в администрацията срещу лица податливи на корупция, чрез проверки на почтеността на служителите. С цел да преборим „дребната корупция“ предвиждаме създаване на единен централизиран електронен регистър на административнонаказателните производства. Създаването на такъв регистър ще изсветли и засили контрола върху административнонаказателната дейност и ще се премахнат предпоставките за корупционни практики.

Юлия Добрева-Петрова

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Пресцентър ПП ГЕРБ-Шумен