Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Бахрейн, първи кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" беше най-бърз на пистата "Сахир", като записа обиколка за 1:28.997 минути. Той беше единственият, който слезе под 1:29 минути за обиколка.

Нидерландецът изпревари с близо 4 десети от секундата световния шампион Люис Хамилтън. Той затвърди доминацията си през състезателния уикенд, след като беше най-бърз в трите свободни тренировки.

"Не беше лесно да се адаптираме към тези условия, но нещата се получиха перфектно за квалификацията. Първата ми обиколка не беше идеална, не знаех с колко мога да подобря представянето си. Колата ни работи отлично, мисля че и в дълга серия сме много добри", каза Верстапен, за когото това е четвърти полпозишън в кариерата.

От втора редица ще потеглят Валтери Ботас с "Мерцедес" и Шарл Льоклер с "Ферари", който впечатли с темпото си.

В Топ 10 на стартовата решетка ще потеглят още Пиер Гасли ("Алфа Таури"), Даниел Рикардо и Ландо Норис с "Макларън", Карлос Сайнц с "Ферари", завърналият се "Фернандо Алонсо ("Алпин"), както и Ланс Строл с "Астън Мартин".

В първата част на квалификацията отпаднаха двамата пилоти на "Хаас" Мик Шумахер и Никита Мазепин, Никола Латифи с "Уилямс", Естебан Окон с "Алпин" и изненадващо Себастиан Фетел с "Астън Мартин". Четирикратният световен шампион остана едва 18-и в дебюта за новия си тим.

Битката беше много оспорвана и във втората част. Дебютантът от "Алфа Таури" Юки Цунова реши да рискува с гуми "медиум", което не беше оправдано и японецът остана извън Топ 10. За третата част не се класира и Серхио Перес с втория болид на "Ред бул".

От водещите пилоти със средните по твърдост гуми обиколките си направиха състезателите на "Мерцедес", както и Верстапен, като ще започнат с тях в неделната надпревара.

Във финалните 12 минути от квалификацията само 23 хилядни разделиха Верстапен и Хамилтън след първите им опити. Двамата бяха близо с половин секунда по-бързи от останалите си съперници. Верстапен намери още скорост при вторите опити, като авансът му вече беше четири десети.

Хамилтън направи грешка във втория сектор, където загуби много време.

"Дадох всичко от себе си, но просто не беше достатъчно. Към този момент не сме способни на нещо по-добро. Все пак работата от тестовете до първия старт е доста добра. Чудесно е да видим, че разликите са толкова малки", каза Хамилтън след квалификацията.

Стартът за Гран при на Бахрейн е в неделя от 18 часа българско време.

Дневник