1288 заявления за явяване на първия задължителен зрелостен изпит по Български език и литература са подадени от дванадесетокласниците в Шуменско. 1159 са заявили желание да се явят на втората матура, която е по предмет по избор, показват данните на Регионалното управление на образованието в Шумен.

Общият брой на зрелостниците е по-нисък от миналогодишния. И тази година обаче се затвърждава тенденцията от предходните най-предпочитаният предмет за втората матура да е Биология и здравно образование. Да се явят на този изпит са заявили 574 дванайсетокласници. Другите два най-предпочитани предмети за матурата с предмет по желание са Английски език и Философски цикъл. Подадените заявления за тези изпити са съответно 225 и 224.

За сесията през май-юни 6 дванайсетокласници са пожелали да се явят на матура по желание.  Трима са заявили изпит по английски език, по един по предметите Физика и астрономия, Философски цикъл, Биология и здравно образование.

Желание да положат държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация (СПК) са заявили 124 зрелостници.

Тази година първата задължителна матура е насрочена за 19 май, а втората за 21 май. Държавни зрелостни изпити по желание на ученика са в периода 26 май 2021 г. – 31 май.

През миналата 2020-та година за матура по Български език и литература бяха подадени 1317 заявления, а на изпит се явиха 1185 зрелостници.

ШУМ.БГ