Черногорският премиер Здравко Кривокапич обяви, че е започнал процедура за уволнение на правосъдния министър Владимир Лепосавич, поставил под въпрос геноцида в Сребреница през 1995 г., предадоха местни медии и "Ройтерс".

Миналия месец Лепосавич постави въпроса за легитимността на международния трибунал на ООН, нарекъл избиването на 8000 мъже и момчета мюсюлмани, извършено в Сребреница от босненски сърби, геноцид, и заяви, че институцията е укривала доказателства за трафик на органи на сърби в Косово.

Лепосавич, който не скрива просръбската си ориентация, каза, че "не е непогрешимо установено" извършването на геноцид там. По-късно в изявление той настоя, че не е отрекъл геноцида. Позицията му обаче съвпада с тази на отхвърлящите това понятие просръбски партии в Черна гора, в момент, когато възможността Подгорица да приеме този термин с резолюция бе обсъждана в парламента.

През 2009 г. Черна гора прие декларация в подкрепа на европейска резолюция за Сребреница, но вътре не се споменава думата "геноцид".

Под натиск

С думите си Лепосавич, който отговаря и за човешките права и правата на малцинствата, разгневи САЩ, Великобритания и Европейския съюз, разбуни духовете и в съседна Босна и Херцеговина. Кривокапич обяви, че му предложил да напусне в частен разговор, но той отказал, и че е "недопустимо правосъдният министър да изразява личните си възгледи".

Предстои уволнението, предложено от министър-председателя, да бъде гласувано. Решението обаче е тест за Кривокапич в момент, когато - месеци след като пое властта и сложи край на монопола на единствената управлявала от 30 години партия - той е критикуван от опозицията и експерти заради симпатиите на част от правителството към Белград и Москва.

Самият Кривокапич някога гласува против отделянето на Черна гора като независима държава на референдума преди 20 години. Уверява обаче, че няма планове да отклони Подгорица от проевропейската ѝ ориентация.

През изминалото десетилетие Мило Джуканович, настоящ президент и дълги години най-силният човек в държавата, направи завой след първоначалната близост на Черна гора с Русия, за да ускори преговорите за членство в ЕС и да вкара страната в НАТО. Отношенията със Сърбия обаче се обтегнаха с годините.

Дневник