Мая Манолова и Слави Трифонов взеха от нас гласове", посочи Корнелия Нинова на първата пресконференция на БСП след изборите като една от причините за отстъплението. На въпрос на "Дневник" дали вече приема Мая Манолова като конкурент в лявото пространство, Нинова първо отговори: "Беше". След това уточни, че те са били конкуренция само в предизборната борба, а "сега сме всички срещу ГЕРБ. Това е формулата, която отговаря на обявените ни предизборни намерения, а и на нашето 4-годишно поведение (в Народното събрание)".

"Дневник" потърси Манолова за коментар дали ще си партнира с БСП, както предлага Нинова, но не я откри за коментар.

Близо половин милион гласа е отливът спрямо изборите през 2017 г.

Отливът в сегашния резултат на социалистите спрямо предишните парламентарни избори, на 26 март 2017 г., клони към половин милион! Тогава БСП получи 955 490 гласа, докато сега, при 90% преброени протоколи, те са 429 529.

Пандемията повлияла за по-слабото представяне, тъй като COVID-19 притеснил по-възрастните хора от червения електорат. Купеният и корпоративният вот Нинова смята, че са навредили, но без да уточни кой се е възползвал от него. Врагът с партиен билет също дал своя принос за лошия резултат.

"Вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време се борехме на два фронта - вътре и навън, с един общ опонент, задкулисието", посочи Нинова.

В този момент не можем да оставим партията без председател

Тя обяви, че цялото Изпълнително бюро на БСП е подало оставка, но добави, че без нея. Оправда се с мотива, че е била избрана само преди шест месеца с голямо мнозинство в партията.

По-важно от нейната оставка бил фактът, че предстои формирането на парламент и изключително важни въпроси по управлението на държавата. "Може и да се наложат предсрочни избори", предупреди Нинова.

"Решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите три месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната", обясни председателят на БСП.

При първата епидемиологична възможност е решено да се свика присъствен Национален съвет на БСП, за да бъде избрано ново Изпълнително бюро.

Дневник