Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и заместниците му Ширин Вели и Петко Шаренков на пресконференция направиха отчет на своята работа по време на мандата си, който изтича в началото на май.

Стефан Желев започна с уточнението, че не е подал оставка, но както правителството, така и ръководството на Областната управа също има мандат и той е в края си.  

„На заместниците си поставям отлична оценка за работата им, на себе си не мога да дам такава. Сблъскахме се с много предизвикателства през тези четири години, като в три от тях се борим с кризисни ситуации – африканската чума по свинете, а след това и Ковид-19. Някои от нещата свършихме добре, други – не, за трети трябва още работа“, каза Стефан Желев.

Той очерта три основни направления, в които е трябвало да се работи по-усилено през тези години – проблемите във ВиК сектора, подпомагане на здравната система в областта във връзка с епидемията от Ковид-19, спиране на разпространението на болестта африканска чума по свинете.

„Когато встъпихме в длъжност заявихме, че един от основните ни приоритети ще е работата по проблемите във ВиК сектора, които бяха много. Сблъскахме се с неразбиране защо трябва да се приеме бизнес плана на ВиК и бюджета на Асоциацията по ВиК. Въпреки съпротивата, която бе оказана от общински съветници от Шумен и Велики Преслав вече е факт реализирането на големия проект в Шумен – строежът на Пречиствателната станция за питейни води и на довеждащия водопровод, ремонтът на ВиК инфраструктура в Шумен и Нови пазар. Тези проекти нямаше как да започнат без бизнес плана на ВиК дружеството и бюджета на Асоциацията“, каза проф. Стефан Желев.

Според него и в момента има отпор в Общински съвет в Шумен да се гласува бюджета на Асоциацията по ВиК. Проф. Желев изрази надежда, че съветниците ще проявят разум на утрешната сесия и ще приемат бюджета. „В противен случай е възможно да има забавяне на проектите, които са в ход, както и да се стигне до липса на бъдещи инвестиции в общините от областта“, допълни Стефан Желев.

По отношение на епидемията с коронавирус проф. Желев заяви, че е било трудно да се  нагоди здравната система в Шуменско към критичните условия. „Това е така, защото в областта има само една болница, която трябваше да лекува пациенти с ковид и да реагира и на спешни случаи. Срещнахме трудности и с мерките, които трябваше да налагаме, за да спрем разпространението на болестта. Невинаги бяхме разбирани правилно. Не успяхме да убедим голямата част от здравните специалсти от извънболничната помощ да се включат в помощ на болницата. Всеки ден се опитвахме да осигурим легла, лекарства, кръвна плазма.... Много трудно беше тази пролет. Сега нещата се поуспокоиха. В момента на двуседмична база в областта заразените са 273 на 100 хил. души, докато през март достигахме до 400 на 100 хил. души“, обобщии накратко свършеното Стефан Желев. Според него трябва още да се работи в посока на убеждаване на хората да се ваксинират, защото това е единственият начин да се спре епидемията.

„Трудно беше и да убедим хората през 2019 г. да заколят прасетата си преди Коледа заради африканската чума по свинете. Със съвместни усилия на всички институции успяхме да спрем развитието на болестта в Шуменско“, каза губернаторът по отношение на действията на Областния щаб за справяне с болестта по свинете.

Областният управител допълни още, че по време на мандата му е направена за първи път класификация на язовирите по степен на опасност, почистени от боклуци са на няколко пъти, вкл. и тази пролет участъци от река Камчия, които са извън урбанизираните територии, ежегодно са инвестирани средства в ремонти и поддръжка на републиканската пътна мрежа, свършени са много неща в социалната сфера, както и много работа по отношение на безопасността на движението.

„Мисля, че през последните години икономическото развитие на областта нараства, увеличи се  заетостта на хората, работната заплата, разви се промишлеността. Надявам се да има полза от това, което сме направили“, обобщи проф. Желев.

В края на брифинга той благодари на екипа си за работата му по време на мандата и допълни, че след като напусне поста областен управител ще е пенсионер и ще помага за гледането на внуците си.

ШУМ.БГ