Втори ден не спират ракетните атаки към Израел от ивицата Газа, последвани от израелски въздушни бомбардировки като в последната война с "Хамас" през 2014 г.

Десетки са жертвите, почти всички засега - от палестинска страна, и ескалацията продължава въпреки международните призиви за прекратяване на насилието. За лондонскто арабскоезично издание "Елаф" израелски източници обясняват, че са предложени поне три мирни инициативи - на Турция, Египет и Катар - но са били отхвърлени.

За кратко Израел спря излитащите полети, но те бяха подновени към 22:40 ч. българско време. Източници на "Ройтерс" обаче говорят за атака срещу газопровод на израелска държавна компания, при която са нанесени щети, но операциите в близката централа в Ашкелон засега не са прекъснати.

Стотици ракети (най-малко 480 към 22:40 българско време) са изстреляни от "Хамас" и други организации в Газа от вчера в 18 ч., когато изтече ултиматум на движението израелските сили, влезли в сблъсъци с палестинци в Ерусалим, да се изтеглят. Повод за тази ескалация бяха суровите мерки на израелската полиция по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и заявката за изселване на палестински семейства от кв. "Шейх Джарах" в полза на израелски заселници.

В резултат дни наред имаше насилие по улиците на Ерусалим, със стотици ранени палестинци и по-малко пострадали полицаи. Силите на реда два пъти нахлуха в джамията "Ал Акса" - едно от светите места в исляма, в чийто район бяха част от сблъсъците.


Тази вечер кадри, разпространявани в социалните мрежи, показват как повечето палестински ракети биват прехващани от израелската противовъздушна система "Железен купол".

Израелските удари - извършвани от поне 80 бойни самолета - обаче доведоха до разрушение в ивицата - срути се и 13-етажен блок, който израелската армия бе предупредила, че ще бомбардира. На прицел на това въздушно нападение се твърди, че са командири от "Хамас" и подкрепяната от Иран "Палестински ислямски джихад" (и поне двама са ликвидирани).

Също в "Туитър", редом със снимките от унищожението след израелски бомбардировки в Газа, се появяват и съобщения на израелци в градове като Израел и Ашкелон, които се евакуират със семействата си и всички съседи заради ракетните нападения.

Всъщност ракетите към Израел не идват само от "Хамас" а и от "Ислямски джихад". По-голямата част от арсенала, с който те разполагат, е още от операцията през 2014 г., по време на последната война между Израел и "Хамас" и други палестински организации. Според израелската армия "Хамас" разполага с десетки ракети с обсег, покриващ почти цялата територия на страната. Част от тях са с обсег 70-80 км, достатъчно за удари по Тел Авив, Ерусалим и летище "Бен Гурион".

Дневник