Бившият актьор от "Ку Ку" и настоящ водещ в телевизията на Слави Трифонов 7/8 Камен Воденичаров се е отказал да участва в конкурса за директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това каза самият той пред "Дневник".

Настоящият шеф Емил Кошлуков обаче иска да продължи да управлява държавната телевизия и ще се включи в състезанието, потвърди той пред "Дневник".

Часове преди крайния срок за подаване на документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) в петък (27 май) края на работния ден (17 часа), все още никой не е внесъл кандидатурата си официално, уточниха от регулатора.

Другият сигурен участник остава тв водещият Сашо Диков (предаването му през последните години се излъчва в "Евроком"). Той потвърди пред "Дневник" и в четвъртък, че се готви за представянето си и правеше анализ на рейтингите на БНТ.

По непотвърдена информация в конкурса се очаква да участват и дългогодишният бивш водещ от БНТ и изпълнителен директор на първата новинарска телевизия RЕ:tv Асен Григоров (в последните години се занимава с онлайн медии) и бившият шеф на новините в Би Ти Ви Венелин Петков. "Дневник" не успя да разговаря с тях в последните два дни.

Няма официално потвърждение и дали бившата водеща в БНТ Искра Ангелова - предаването й "Нощни птици" беше спряно след като Кошлуков стана генерален директор - ще е сред конкурентите за поста.

Интересът към Воденичаров

Пред "Дневник" Воденичаров не коментира мотивите си да се откаже да участва в конкурса, но пред "24 часа" по-късно е обяснил, че е стигнал до това решение след много разговори, размисъл и проверки. В средата на май той все още обмисляше въпроса и тогава заяви пред "Дневник" следното: "Събирам достатъчно информация, за да преценя дали всичките идеи в главата ми ще могат да се осъществят. Защото ако не мога да направя това, което искам, не бих участвал". По информация на "Капитал" Воденичаров бе спряган като претендент за позицията, подкрепян на "Има такъв народ".

Именно коментарите, че в коалиционни разговори, депутати на партията на Слави Трифонов, са проявявали интерес към управлението на БНТ и обсъждали подкрепа за техен кандидат, предизвикваха висок интерес към Воденичаров.

Върху избора на генералния директор на обществената телевизия и върху него, не би следвало да има каквото и да е политическо влияние, но през годините е имало различни форми на опити и подкрепа под една или друга форма. А СЕМ е съставен от трима представители, избрани от парламента, и двама, назначени от президента. Изборът ще бъде и първият тест за обновения през последните седмици състав на медийния регулатор (виж в края на текста).

От "Има такъв народ", чийто депутат Тошко Йорданов оглавява парламентарната комисия по медии и култура, още от първите й заседания поискаха оставка на Кошлуков и организираха обсъждания по темата, СЕМ започна проверка, но той явно ще довърши мандата си. Бюджетът на БНТ също беше намален с коментари, че след смяната на директора може да бъде редактиран при актуализацията от юли.

Какво следва в конкурса

В петък (27 май) в 17 часа ще се разбере кои кандидати са подали документи, а след това СЕМ тряба да потвърди и дали всички отговарят на условията за позицията.

Изслушванията на концепциите ще бъдат на 27 и 28-ми юни, а на 29-ти членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Мандатът на Кошлуков изтича на 10 юли тази година. Той беше избран през 2019 г., след като дотогавашният ръководител Константин Каменаров напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Конфигурацията в СЕМ

Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова (номинация на "Демократична България" тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата) и бившият журналист от Би Ти Ви Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова, но тя се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

Дневник