Година след искането на тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и две години след поисканата му оставка от президента Радев и гражданските протести, днес Висшият съдебен съвет най-сетне ще обсъди по същество обединените мотиви на Стоилов и министъра в оставка Надежда Йорданова. Ако не изникне някакво ново извънредно препятствие.

Предисторията: процедурни пречки и отлагания на обсъждането

През юли 2021 г. проф. Янаки Стоилов отправи до Висшия създебен съвет искане с посочени 4 казуса с описани нарушения на главния прокурор, но мнозинството в пленума на ВСС отказа да ги разгледа по същество и оспори правомощието на правосъдния министър да предлага отстраняване на главния прокурор. Стоилов обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС и сезира Конституционния съд. КС единодушно заяви, че правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на "тримата големи" в съдебната система.
А малко по-късно ВАС задължи ВСС да разгледа и да се произнесе по същество по искането на Янаки Стоилов. Съдебната одисея продължи до 5 април т.г., когато излезе окончателното решение на ВАС и въпросът се върна отново във ВСС.

Междувременно през март т.г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе във ВСС свое искане за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, в което посочи 9 основания, извън онези, представени от проф Янаки Стоилов.

Мнозинството на пленума обаче допусна до цялостно разглеждане само пет от тях, четири бяха частично допуснати, а изцяло отхвърлен беше казусът с млекопреработвателната компания "Жоси", в която бащата на Гешев е придобил акции докато спор на акционери е бил решаван от прокуратурата. Мотивът на кадровиците беше, че част от твърдяните нарушения са извършени преди Гешев да стане главен прокурор. Министър Йорданова обжалва пред ВАС и това наложи отлагане два пъти на обсъждането във ВСС до окончателното произнасяне на съда, който потвърди частичното допускане на четири от случаите, но и разпореди да бъде разгледан частично и казусът "Жоси".

ВСС насрочи обсъждането на двете предложения за 18 май, но впоследствие го отложи до окончателното произнасяне на ВАС по жалбата на министър Йорданова.

Основанията на Надежда Йорданова: системно неизпълнение на задълженията, преднамерени коментари на главния прокурор

Йорданова изброява девет случая, по които действия или бездействия на главния прокурор според нея обосновават извод, че той е извършил "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт", а това е основание за освобождаването му от поста, съгласно член 129, ал. 3, точка 5 от конституцията.
Допуснати от ВСС за обсъждане изцяло са казусите за полицейското насилие на протестите през 2020 г., разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", случаят с оръжейния производител Емилиян Гебрев, проблемът със случайното разпределение на делата, указанията във връзка с транспортните престъпления.
Частично допуснати са случаите с разследване срещу Елена Йончева, делото с осъдително за страната решение "Баневи срещу България" и изявления на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. А с решението на ВАС частично допуснат е и случаят "Жоси".

Основанията на Янаки Стоилов: Разгласяване на СРС, двоен стандарт

Сред четирите основания за отстраняването на обвинител №1 Янаки Стоилов посочи избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства - конкретно подслушаните със специални разузнавателни средства /СРС/ разговори на президента Румен Радев с началника на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист. /Да напомним, че и досега няма публична информация докъде стигна делото срещу ген. Стойков, при което подслушван беше президентът, скандалът затихна в информационно затъмнение въпреки уверенията на прокуратурата, че разпространява телефонните разговори с цел прозрацчност на нейните действия./ Второто основание беше за изказвания на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност спрямо бизнесмена Пламен Бобоков. Заради това дело и връзката на Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов въоръжени служители на прокуратурата влязоха зрелищно в президентството, която предизвика масовия граждански протест на 9 юли 2020 г. Изводът на проф. Стоилов е, че главният прокурор е показал различен критерий, в сравнение със случаите на изтекли записи и снимки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с неоснователно използване на Бюрото за защита към главния прокурор. Четвъртото основание беше за пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, в чието кадрово попълване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос независимостта им.

Позицията на Гешев: Политическа поръчка, смешни основания

Главният прокурор Иван Гешев не е говорил досега по конкретните казуси, посочени в исканията за отстраняването му, само ги е оценявал както пред медиите, така и във ВСС, като "политическа поръчка с цел овладяване на българската прокуратура".

"Искам да уверя министър Йорданова, че държа да бъдат разгледани по същество и двете искания - и нейното, и на Янаки Стоилов. Нямам притеснения да бъдат разгледани не само тези, които са допустими, но и тези, които не бяха допуснати. Нямам търпение чрез БНТ българските граждани да видят, че това са смешни основания", заяви Гешев на последното заседание на пленума по темата през май.

Очаква се днес той да заговори по същество за посочените казуси.

Дневник