Шуменският окръжен съд спря вписването на новия управител на ВиК – Шумен Емил Томов в Търговския регистър. Актът на съда е произнесен по искова молба на Община Никола Козлево срещу решенията на Общото събрание на ВиК – Шумен от 4 юли. В исковата молба се иска спиране на вписването на промените в Търговския регистър по партидата на водоснабдителното дружество.

Съдът е намерил молбата на Община Никола Козлево за спиране на промените в дружеството за основателна. Освен това по входираната искова молба на общината има заведено производство и образувано търговско дело № 71/2022 г., висящо във фазата на размяна на книжа.

В определението на съда е посочено още, че самото завеждане на делото е достатъчно основание за спиране на охранителното (регистърното производство), в който смисъл е утвърдената трайна практика и съдът не е длъжен да съобразява каквито и да са други обстоятелства.

И затова промените в управлението на ВиК – Шумен се спират до приключване на производството по образуваното дело №71/2022.

Определението на ШОС не подлежи на обжалване.

Срещу решенията на Общото събрание на ВиК от 4 юли т.г. искови молби в съда са внесли и общините Шумен, Смядово, Велики Преслав, Върбица, Венец, Хитрино, Нови пазар и Каолиново, като на последната с определение съдът е отказал да уважи молбата.

Определението на съда, с което уважава исковата молба на Община Никола Козлево, е вписно в Търговския регистър. До там е изпратено и искане от страна на Жанета Панайотва за изправяне на грешка по описанието на партидата на ВиК – Шумен – а именно като управител да бъде вписана отново тя, а не Емил Томов. Това искане все още е със статут „обработва се“ към часа на публикуване на статията.

По-късно в Търговския пегистър бе направен отказ на искането на Жанета Панайотова.

По-късно на сайта на ВИК – Шумен бе публикувано следното съобщение „Във връзка с изнесената информация от медиите, относно спиране на вписването в Търговския регистър на управител на „В и К – Шумен“ ООД уведомяваме, че спиране на вписването на новия управител на „В и К – Шумен“ ООД инж. Емил Томов с определение номер 128 от 13.07.2022 г. е извършено след приключване на производството по регистрация в Търговския регистър, поради което вписването не е спряно, защото вече е приключено с вписване на промените от 12.06.2022 г.“.

ШУМ.БГ