Пожар в сухи треви вдигна на крак почти всички екипи на пожарната в Шумен, както и горските от района, заради опасността огънят да обхване боровата гора или да засегне намиращите се на около далекопроводи и предприятия.

Огнеборците са локализирали и потушили възникналия огън около полигона на военните и пламъците, които са тръгнали към сметището край „Дивдядово“.

9 пожарни и екипи на горското в Шумен са на терен около боровата гора.

„Сега се наблюдават далекопроводите край пътя, които са от електропреносната мрежа на България, да не бъдат обхванати от огън, както и няколкото предприятия, разположени по пътя и помпената станция на ВиК. Цялата борова гора е обградена от 9 пожарни и автомобили на горските. В момента очакваме, ако някъде излезе огън да гасим. Вътре е непроходимо и опасно за хората“, каза на мястото на инцидента пред репортер на ШУМ.БГ директорът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов.

Той допълни, че сигнал за пожара е подаден малко преди 12,00 часа, а обхваната от пламъците площ е около 1000 дка. - по-голяма част в сухи треви и храсти и по-малко в гората.

В момента пътят „Дивдядово“ - Велики Преслав е заворен за движение, създадена е организация за отклоняване на автомобилите.

Към 16,00 часа пътят за Велики Преслав бе отворен за движение.

По-късно от пресцентъра на полицията в Шумен съобщиха, че пожарът е тръгнал след стрелби на военния полигон до шуменския квартал Дивдядово.

11 екипа с 32 огнеборци са се борили часове наред с огнената стихия. На помощ в гасенето са пристигнали екипи от Нови пазар, Велики Преслав  и Смядово. Помощ в гасенето са оказали служители на ОП „Чистота“, от министерство на отбраната, горско стопанство и фирма "Дани Трейд“.

Пожарът, който бил на площ от около 100 000 кв.м е погасен с помощта на 238 тона вода. Спасена е 700 декара смесена гора. Унищожени са около 300 декара иглолистна гора и около 200 дка лесонепригодни площи.

ШУМ.БГ