Почасовата грижа за възрастни хора и хора с увреждани в община Шумен по проект „Патронажна грижа +“ ще продължи поне още шест месеца. Това стана възможно, след като проектът получи одобрение за удължаване до 23 май 2023 г. Средствата за грижата за хората са в размер на 573 880 лв. и са изцяло от Европейския социален фонд.

„С това удължаване ще има възможност нови нуждаещи се хора да се включат и да ползват почасовите услуги. До момента са обхванати 914 души“, каза за ШУМ.БГ ръководителят на проекта Севелина Колева.

Тя допълни, че хората, което се възползват от услугите на социалните, здравните работници по проекта надхвърля заложената в документацията бройка. „Не отказваме на никой, който има правото да ползва услугите ни и се справяме със задачите“, каза още Колева.

Екипът, който работи по „Патронажна грижа +“ в община Шумен е от 55 души, като сега  ще се увеличи с още трима.

По проект „Патронажна грижа +“, който общината започна да реализира през ноември 2021 г., се предоставят почасови социално - здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. В началото на тази година бяха включени и нови дейности в „Патронажна грижа +“, като предоставянето на услуги на хигиенисти за всички социални структури в общината - Старческия дом, центровете за семейно настаняване и други.

ШУМ.БГ